Три жени делят имуществото на Павел Васев, Режисьорът си отиде след серия инсулти без изобщо да дойде в съзнание

0 11 168

Сърцето на 68-годишния Павел Васев не издържа и Архангел Михаил прибра душата на режисьора навръх 8 ноември – празника на светеца, сякаш да припомни, че творецът бе и борец срещу злото. А тъкмо тези борци покровителства Архангел Михаил. Дългогодишният културен мениджър си отиде след дълга битка с последствията от серията инсулти, които получи в края на миналата и началото на тази година в Москва, пише Уикенд.

Близо 11 месеца Павел Васев беше в будна кома и макар да бе с отворени очи невролозите твърдяха, че той реално е в безсъзнание. Той издъхна в ИСУЛ, където от лятото полагаха грижи да го възстановят. В началото на май режисьорът беше докаран от Москва, където като пълномощен министър и директор на Българския културен институт работеше денонощно, за да наложи в Русия името на България и артистите й. За съжаление се оказа, че грешна диагноза на руските лекари още при първия инсулт стана причина за последвалите няколко инсулта, в резултат на които мозъкът на Васев бе напълно увреден, а той бе обездвижен и  прикован към леглото.


От една от централните болници в столицата на Русия го транспортираха с правителствения самолет, който бе със специално оборудван за летенето на тежко болния бивш директор на Народния театър и на Сатирата. Приеха го в „Пирогов“, където продължиха борбата с необратимите последствия от инсулта, а след това го преместиха в ИСУЛ. През цялото това време Вежди Рашидов, шефът на Сатиричния театър Калин Сърменов, министърът на културата Боил Банов, директорът на Народния театър Мариус Донкин и други творци подкрепяха семейството на Васев.


Освен че се бе посветил на мисията да развива успешно българо-руските културни връзки и да организира гастроли на родни творци в Москва и Санкт Петербург, режисьорът даде сърцето си на рускиня от татарски произход. Бохемът, известен в столичните арт среди с любовните си авантюри, се венча през септември 2015 г. в София за руската журналистка Елена Пузова. Амбициозната дама е с 15 години по-млада от вече покойния си съпруг. Павел Васев планираше след като изтече мандата му в Москва да се върне в България и да живее в Поморие, където купи апартамент на жена си и в скромната си вила в софийското село Брусен. Приживе някогашният директор на Националния филмов център продаде големия си апартамент в София, за да подари дом на руската си съпруга в морския град, известен с голямата си руска общност и да си купи малка къща извън столицата. Години преди това Павел Васев уреди с апартаменти в София двете си големи дъщери – Ани и Лила. Режисьорката Ани Васева е дете на Павел Васев от брака му с театроведа проф. Анна Топалджикова. Лила е негова щерка от връзката му с пианистката Гина Табакова, която преди това беше женена за Ицко Финци и е майка и на Санчо Финци.

Реклама


„Павката бе голям работяга, всичко вършеше сам. Какъвто и пост да заемаше, той не се срамуваше да върши и най-черната работа – като пълномощен министър в българското посолство в Москва и директор на културния ни институт лично шофираше буса от България до Русия, преминавайки различни граници, за да носи картини на наши художници и декорите на български постановки. Беше енергичен и неуморен. Не си го представях да седи спокойно на вилата си и да сади домати. Той непрекъснато трябваше нещо да върши и да помага на приятели или колеги”, сподели пред „Уикенд” близък приятел на Павел Васев.


Режисьорът обаче все пак мечтаел като навърши 70, да излезе в истинска пенсия и повече да не работи, а да си почива далеч от суетата на големите градове и затова избрал да се сдобие със стара къща в Етрополския Балкан. Там мечтаел да прекара старините си с Елена, пийвайки домашна ракия с шопска салата и канейки отвреме навреме близки приятели да споделят неговите многобройни весели истории.


Според близки до Васев, сега тази къща, към която той се отнасяше с особена любов, може да се превърне в ябълка на раздора между трите жени негови преки наследнички – съпругата му и двете му дъщери. Приживе режисьорът имал намерение да завещае вилата на Ани и Лила, а апартаментът в Поморие да остане изцяло на Елена, която той често галено наричал „моята татарка”. Запознати обаче твърдят, че рускинята била много властна и може би ще предяви претенции върху дома в Брусен. Приятели на мустакатия бохем се надяват, че неговата богата колекция от книги, картини и предмети на изкуството ще бъде съхранена от фамилията, а не разпродадена.

Създава над 120 филма

Като режисьор, оператор или продуцент Павел Васев създава над 120 документални филма. А любовта към театъра се заражда още в детските години. Той е роден в София на 15 април 1951 г. в семейството на дипломата Ангел Васев. Когато е 5-годишен, майка му записва театрознание във Висшия институт за театрално изкуство, а семейството живее точно срещу днешния НАТФИЗ. Хлапето ходи с майка си на лекции, посреща колегите, които се отбиват отсреща, слуша разговорите им. И за първи път се качва на сцена в учебния театър на ВИТИЗ, когато завършва класът на проф. Стефан Сърчаджиев.

Малкият Павел е харесан за ролята на детето Коля в пиесата „Месец на село” от Иван Тургенев, в която партнира на Жана Стоянович и Иван Несторов. Тази роля се оказва важна за бъдещата професионална ориентация на Васев – отказва го от актьорството. „Аз не мога да играя, нямам талант. За мен атмосферата на театъра, театралният прах, е много по-важна, повече ме привлича”, казваше приживе Васев. Доказва го, когато с години стои зад кулисите на Сатиричния и на Народния театър и в буквалния смисъл на думата диша театралния прах.
Когато е на 13 г., баща му заминава на дипломатическа мисия в Югославия и семейството се мести в Белград. Там момчето завършва средното си образование, постъпва като студент в Академията за радио и телевизия, но след нещастен случай, сполетял близките му, се връща в България, където завършва театрална режисура във ВИТИЗ. Там е и първата му театрална постановка – пиесата „20 минути с ангела”. В главните роли са също неизвестните студенти от четвърти курс Филип Трифонов и Велко Кънев и още по-неизвестният първокурсник Павел Поппандов.
Васев бе уважаван мениджър в културата – в киното и в театъра. Заема различни постове в управлението на българската култура: зам.-министър, председател на Съюза на филмовите дейци, административен директор на Народния театър, директор на Народния и на Сатиричния театър, директор на филмовия център.

5 официални брака и куп авантюри

В арт средите се носят легенди за бохемския живот на Павел Васев. Режисьорът има зад гърба си пет официални брака и куп любовни авантюри с известни и по-малко известни дами от интелектуалните среди.
Първата венчавка на режисьора е с пловдивчанка, и то на пияна глава. Бракът изтраял 20 дни. Следва венчило с театроведа и вече преподавател в НАТФИЗ проф. Анна Топалджикова. Тя е майка на младата режисьорка Ани Васева, която пък е гадже с известния актьор Леонид Йовчев. След това Павел Васев разменя сватбени пръстени с пианистката Гина Табакова, която преди това е била женена за големия актьор Ицхак Финци. Брак № 4 на бившия шеф на Народния театър е с архитекта от Враца на име Снежа. Последният пети брак на настоящия шеф на културния ни институт в Москва е с руската журналистка Елена Пузова. Техни кумове са режисьорът Боряна Пунчева и художникът Георги Липовански.
Сред любовните завоевания на Павел Васев попада и известната телевизионерка и някогашна манекенка Алис Крайчева. Чаровният мустакат режисьор обаче бе известен с дискретността си – нямаше навика да се хвали публично с романтичните си връзки и за нито една своя жена не каза лоша дума.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.