Скандал! Обработват свинското с дезинфектант, за да изглежда свежо

0 527

Розовият цвят на пържолите и свинското по щандовете на търговските вериги се дължи на обработката им с дезинфектант, разбра Narod.

За това разказаха пред Телеграф производители на свинско месо от Врачанско. Нормалният цвят на узрялото свинско месо е розов, като отива към леко кафеникав. По това може да се познае, че е прясно и не е внесено от другия край на планетата, коментираха търговци и производители.

В много случаи обаче, за да остане месото със свеж розов цвят, производителите използват калиев перманганат – вещество с червен цвят, популярно като дезинфентант, както и с антигъбични свойства. Плюсът му е, че е безвкусен и не може да бъде засечен извън лаборатория.

свинско

Реклама

По-възрастните клиенти лесно разпознават „освеженото“ месо и го избягват, но масово хората предпочитат именно него. Като цяло прясно произведено в България свинско месо може да се намери в повечето малки бутикови магазини в страната. Те обикновено са на фермери, които затварят цикъла на производство. Повечето от тях са принудени да продават в собствени магазини, тъй като не смогват на огромните изисквания на търговските вериги. Такъв производител разкри, че търговска верига поискала 5000 лв годишно, за да продава месото на щандовете си.

Въпреки кризата със свинското в световен мащаб, заради чумата, в България драстична липса на прясно месо все още не се усеща. Има недостиг в сферата на преработването, тъй като колбасарите използват като суровина за салами, луканки и филета предимно месо от страните в ЕС.

Румен Караманов от средите на индустриалните производители коментира, че 30% от свинското месо на пазара е българско. Според Светла Чамова за прясна консумация се предлага основно българско месо. На щанда на българска търговска верига проверка установи, че предлаганото месо е изключително българско. В хладилника на две от немските вериги има и българско, и испанско.

Плавно и незабележимо покачване на цените е започнало от лятото, след кризата с африканската чума у нас, когато масово бяха унищожени много стада. Очаква се свинското за коледната трапеза да излезе с около един лев по-скъпо.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.