Хубавото време отлага грипа

0 71

Хубавото време, на което ще се радваме поне още две седмици, отлага грипа. Това каза пред bTV проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

60 хил. безплатни ваксини срещу очакваните грипни щамове, предназначени пенсионерите, вече са разпределени, но повечето от тях – в София.

В цялата страна ще бъда доставени след средата на ноември. Те ще стигнат за 10% от възрастните над 65 години и ще се разпределят по преценка на общопрактикуващите лекари.

Реклама

Осигуряването на безплатни ваксини за 10% от най-възрастните е добро начало, коментира проф. Канатарджиев. Той призова безплатните ваксини да се поставят максимално бързо, след като бъдат доставени. Важно е също да се поставят на здрави хора.

Епидемиологът напомни, че в търговската мрежа вече има ваксини за този зимен сезон. Той напомни, че са нужни 21 дни на организма, за да изгради защита срещу грипните щамове. Пикът на грипа през последните години е в третата седмица на януари и това означава, че е хубаво до декември ваксините да са сложени, каза епидемиологът.

Той е категоричен, че в момента грип няма у нас. Хората с хрема и кашлица в момента са с риновируси, които се разпространяват от мръсните ръце уточни Кантарджиев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.