Френски доктор е голямата любов на Борис Бонев!

0 11 213Няма спор, че на местните избори се появи безспорен феномен и това е 31-годишният Борис Бонев от „Спаси София”, събрал гласове колкото на старата градска десница. Най-младият кандидат-кмет успя да се пребори за общински съветник и не само обра вота на младите избиратели, но се превърна във фаворит на маститите партийци, които се надпреварват да го хвалят и са готови да работят с него, пише „Уикенд“.

Борис Бонев разби и още един мит – че българите са хомофоби и нетолерантни към сексуалните малцинства. Хомосексуалната ориентация на младока, който не крие, че е гей, но и не парадира с това, изобщо не му попречи да спечели 12% на изборите за кмет на София. В началото враждебно настроените към него се опитват да използват сексуалната му ориентация като компромат. Появяват се публикации, че интимен партньор му е друго лице на „Спаси София” – Гергин Борисов. Двамата не уточняват какви са отношенията им – смятат, че имат право на личен живот. Приятели на Борис обаче разкриват пред „Уикенд”, че неговата голяма любов е французин. Докато живее в Париж, има връзка с млад доктор. Разделят се преди 2 години.


Че младежът ври и кипи от идеи, добре подплатени с познания – за цялата градска среда, за зелена София, презастрояването, боклука,  „Топлофикация”, умните светофари и какво ли не още, е ясно отдавна. Както Борис сам казва: „Та ние сме от 10 години на терен”. Малцина скептиците все пак подхвърлят иронично: „Е, хайде, открихте си българския Макрон”.


Няма спор обаче, че Бонев очарова избирателите не само с най-дългата програма за София – с над 500 конкретни предложения, която е почти за „Гинес”, но и с харизма, усмивка, хъс и липса на всякаква агресия. В крайна сметка поналя масло в иначе позагасналия пещник на старите десни, които сами си подляха, след като не го издигнаха за общ  кандидат на десницата.

Реклама


„Нека не търсят врагове там, където ги няма. Ние сме се появили преди 10 години. Ние бяхме сред хората на улицата, от удобството на студиата и интернет избори не се печелят”, елегантно подхвърли ден преди изборите младият Бонев към „Демократична България”.
Иначе сивито на кореняка софиянец е впечатляващо. Кадър е на Френската гимназия, след което завършва двойна бакалавърска програма по бизнес администрация и икономика от Софийския университет и университета Лил 2. Прави две магистратури във Франция – „Икономика и управление” и „Иновации и управление на технологиите” в Сорбоната. Вероятно затова леко снизходително отвръщаше на опонентите в дебатите, че и той поназнайва нещо за финансите. Докато живее в Париж, работи в големи международни компании, като отговаря за ключови клиенти и пазари. В момента Борис живее във фамилната си къща в кв. „Лозенец”.


Проблемите на града вълнуват Борис още като дете. Майка му, която е лекар, разказва, че като дете имал любимо занимание – да отиде в центъра на столицата на някоя от спирките с тетрадка и химикалка и да си записва кога пристигат трамваите и дали закъсняват. „Бях нещо като днешните електронни табла, знаех графиците с точност и ми беше много интересно”, разказва той.


Хобито му от дете съвсем естествено се реализира в „Спаси метрото”, която Бонев основава през 2009-а, а през 2014-а е създадена и „Спаси София”. С екип от млади хора, Бонев не се спира и става така, че двете организации са в основата на въвеждането на нощния транспорт в града, променя плана на общината за третата линия на метрото (М3) да бъде изцяло подземна и с връзка с другите две линии. Бонев има пръст и в разреждането на трафика в града със старта на бус лентите, а над 3 млн. лв. върнати в общинската хазна след сигнали за некачествени ремонти. И това е само част от постигнатото… Тепърва Бонев ще разгръща потенциал и със сигурност общинарите от по-старото поколение е добре да чуят компетентните модерни и атрактивни идеи на младия урбанист, който идеално познава София.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.