СОЛЕНО! 5 лева за кило банани по Коледа!

0 242

Цената на кило банани по Коледа може да закове 5 лева, научи Narod.bg

Цената на килограм банани може да нарастне чувствително и около Коледа килограмът да доближи 5 лева. Това страховито прогнозират експерти от хранителната индустрия. Причината е, че в световен мащаб плодовете са атакувани от унищожителна плесен, която на този етап не може да бъде спряна, и продукцията на банани драстично намалява. Реколтата сега е с над 28% по-малка от предвиденото.

Реклама

Болестта е най-широко разпространена в Латинска Америка, която е най-мащабният износител на жълтите плодове за целия свят. Заради плесента през последните месеци доставките на банани значително намаляват и тежкото положение вероятно ще засегне и България от средата на ноември. У нас консумацията на банани е най-голяма около коледните и новогодишните празници и логично тогава търсенето е най-сериозно. Очаква се обаче след ноември цената на плодовете да се покачи сериозно поради сериозния дефицит.

Плесента поразява бананите от вида кавендиш – 99% от продукцията по света е именно от този вид, като износът му се оценява на 13 милиарда долара годишно. Това е и най-популярният сорт. Болестта се пренася чрез малки части почва и може да залепне за гумите на камионите, фермерското оборудване и обувките на работниците. Трудно може да бъде ограничена, а и в плантациите в Латинска Америка не се полагат достатъчно усилия за нейното ограничаване.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.