Франция на борба с тротинетките

0 78

Френското правителство публикува днес серия от правила за употреба на електрическите тротинетки, чиято разрастваща се популярност се оказа главоболие за властите, които искат безопасното им използване в градска среда, това съобщи АФП.

Заложено е максималната скорост за различните видове тротинетки и други електрически устройства за придвижване като ховърборд да бъде до 25 км/ч, а минималната възраст за използването им е 12 години, съобщи зам.-министърът на транспорта Жан-Батист Джебари.

Реклама

Карането по тротоарите ще бъде забранено, освен ако градът изрично не даде разрешение в отделни зони при пешеходна скорост. Забранява се ползването от повече от един човек, забранена е и употребата на мобилен телефон, както при шофьори и колоездачи.

Повечето от новите правила влизат в сила от утре, с изключение на тези, които изискват технически промени като ограничаване на скоростта. Това нововъведение ще важи от 1 юли.

Париж се бори с овладяването на 15 000 е-скутера, които се дават под наем. На забраната за паркирането им на тротоарите до голяма степен не се обръща внимание, въпреки заплахата от глоба в размер на 35 евро.

Градските власти планират да намалят броя на фирмите оператори до три с обществен търг идните месеци. В момента те са 12. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.