Ченгета пазели израелския аферист No. Илан Цоря в България

1 849

МВР подпука ятаци под пагон, които помагат на мошеник №1 Илан Цоря да избегне челен сблъсък с правосъдието, издаде източник на „Уикенд” от върховете на вътрешното министерство. Аферистът от Израел е в основата на пирамида, която по данни на Комисията за финансов надзор (КФН) от февруари е отмъкнала над 91 млн. лева от повече от 30 хиляди жертви по цял свят. С всеки изминал ден обаче щетите се увеличават и вече са за около 100 милиона лева.

Хваналите се в паяжината на престъпната схема „инвеститори” са били подлъгани да вложат крупни суми в бинарни опции през фалшиви сайтове, създадени специално като канап за наивници. Докато властите у нас смятат, че далаверата е в размер на около 100 млн. лева, Австрия, която също е по следите на тарикатите, твърди, че финансовите врътки на Илан Цоря и неговите съдружници са нанесли двойно по-големи щети – 100 милиона евро.
Според разследващите израелецът, подпомаган от българския бушон Милена Кабаджова,

плащал месечна „такса спокойствие”

на отговорни фактори в спецслужбите – ДАНС и ГДБОП. Така престъпникът продължавал и до днес да върти финансовите схеми и да е недосегаем за Темида. Именно с размяната на финикийски знаци с няколко топченгета се обяснява и фактът, че през февруари в килия попадна само Гал Барак по обвинение, че залъгва лапнишарани с фалшиви финансови инструменти, каквито са бинарните опции.
„Когато белезниците щракнаха около ръцете на Барак по искане на Австрия, Илан Цоря вече бе напуснал България. И до момента израелецът е без обвинение, въпреки че е мозъкът зад престъплението за десетки милиони, което продължава да нанася щети”, отсече нашият източник.
Според информация на „Уикенд”, в МВР тече проверка по какъв начин Цоря се е сдобил с карта за временно разрешение за пребиваване в страната. Тя е издадена на 18 февруари 2017 г. По това време в службите вече е имало оперативна информация, че Илан Цоря е замесен в престъпна схема. Въпреки това агенти на ДАНС уж са извършили проверка, която показала, че евреина бил чист. Точно тези агенти сега се проверяват за корупция.
Другият замесен в аферата евреин – Гал Барак, е поставен под домашен арест в очакване съдът да разреши екстрадицията му във Виена, където да се превърне в подсъдим. Австрия настоява заедно с него да е и Цоря, но до момента израелецът минава под радара на нашите разследващи.
Сега на мушката на антимафиотите са неговите помощници в сянка от ДАНС и ГДБОП. С разплитането на чорапа криминалистите се надяват топ мошеникът да загуби своите покровители в специалните служби, което пък да доведе до арест и разрушаване на цялата финансова пирамида.
Интересното е, че изобличаващият доклад на КФН за размера на измамите на Илан Цоря е изпратен до ДАНС и прокуратурата на 11 февруари, две седмици след ареста на Гал Барак, който вече е разследван в Австрия заедно с Цоря. Софийската градска прокуратура (СГП) прави проверка и намира достатъчно

Реклама

данни за три престъпления –

измама в особено големи размери, пране на пари и организирана престъпна група.
Заради последното престъпление материалите заедно с доклада са пратени в Специализираната прокуратура. На 7 май започва същинското разследване. Изненадващо обаче на 30 август досъдебното производство е прекратено от прокурор, без дори да е разпитан сгащеният Гал Барак. Мотивът е, че същото разследване се води и в Австрия, а между властите в двете страни имало споразумение наказателното преследване да се води там.
Прекратяването на разследването е обжалвано в Специализирания съд от нашенец, който загубил няколко хиляди евро в схемата на Цоря. Съдия Иво Хинов обаче му отказал и, позовавайки се на информацията, че между Австрия и България имало споразумение делото да се води там, пратил жалбоподателя да си търси правата в Австрия.
Най-голямата мистерия обаче остава защо мозъкът зад грандиозната далавера – Илан Цоря, не е обвинен и издирван нито у нас, нито в Австрия. Престъпленията са извършвани от България, парите са получавани по банкови сметки на фирмите му у нас, а след това оттук са нареждани към офшорни дружества. Гал Барак бил привлечен в бизнеса на по-късен етап. Платформата, по която действа схемата, обаче е разработена от Илан Цоря.
Същината на врътката с финансовия инструмент бинарни опции е следната: зарибеният „инвеститор” залага огромни суми на това дали курсът на някоя валута ще се покачи, или ще падне, като търговията става в специална платформа. В случая фирма на Илан Цоря е разработила софтуера Tradologic, който контролира целия бизнес с бинарни опции – от комуникация с потенциални клиенти до движението на парите, които са инвестирали.
Проблемът е, че софтуерът е направен така, че да манипулира данните, за които се залага, и

клиентите губят 85% от парите си.

Това е доказано както от разследващите в Австрия, така и от доклада на КФН. Платформата включва брандове, под които се подвизават търговията с бинарни опции в интернет, разпространението им в социалните мрежи и медиите, база данни с потенциални клиенти, банкови сметки, номера на дебитни и кредитни карти и много други.
Платформата, разработена от Илан Цоря, се нуждае от колцентърове, които да търсят и убеждават кандидати за бързи печалби. До момента са открити пет такива в София, Пловдив, Бургас и Варна. По тази схема колцентър на Гал Барак в столицата е въвлечен в схемата на Цоря. Двамата стават съдружници в лицензирания инвестиционен посредник „Файнекс” през 2017 г. Те имат по 10%, а останалите са записани на техни служители, като според КФН това е така, за да се заобиколи законът и задължението да се уведомява регулаторът. След това се правят и 18 сайта, които действат с платформата и търгуват с бинарни опции с лиценза на „Файнекс”.

1 Коментар
  1. Хари казва

    Като гледам по улиците на България се търкалят изнемощели припадащи в агония от измамите на Илан Цоря.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.