„Кауфланд” съди продавачка за 50 бона

0 571

Окръжният съд в Монтана отхвърли иск на „Кауфланд България“ срещу бившата служителка на филиала на фирмата в града, допуснала грабежа на половин милион лева от касата. Немският гигант завел срещу М.Р.Ц. иск за заплащане на частично обезщетение от 50 000 лева, научи Narod.bg.

На 10 май 2018 г. сутринта 39-годишната жена, която заемала длъжността „обслужващ магазин/служител филиал“, предала на мъж, представил се за охранител от инкасиращата фирма, седмичния оборот на магазина в Монтана в размер на 483 326.44 лева. По-късно било установено, че лицето, получило сумата, не е служител на инкасиращата фирма, съобщи bulnews.bg.

Според иска на „Кауфланд България“ М.Р.Ц. е била материално отговорно лице, обучено да борави с парични средства, но не е изискала разписка от представилия се за охранител, с което е нарушила правилата за предаване на касовата наличност и носи пълна имуществена отговорност за изчезването на седмичния оборот.

Пред съда бившата вече служителка на дружеството заяви, че не е виновна за липсата на сумата, а това е станало в резултат на престъпление, извършено от друго лице, за което е образувано и досъдебно производство.

Реклама

След като се запозна и анализира доказателствата по делото и обсъди доводите на страните съдът отхвърли иска на „Кауфланд България“ като неоснователен.

Според магистратите М.Р.Ц. е била материално отговорно лице, имала е достъп до главната каса на магазина и на 10 май е трябвало до предаде на служител на инкасиращата фирма седмичния оборот, но освен нея до касата са имали достъп още четирима служители на фирмата.

По делото не е представен протокол, че на 10 май М.Р.Ц. е приела сумата, поради което и не може да носи отговорност за липсата им. Освен това, според съда, документ от районното управление на МВР в Монтана за образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за отнемането с измама на седмичния оборот на „Кауфланд“, показва, че липсата на парите в касата се дължи на престъпление и това изключва вина на материално отговорното лице.

Затова окръжният съд отхвърлил иска на „Кауфланд България“ срещу бившата им служителка за обезщетението от 50 000 лева, а вместо това присъдил на фирмата да плати на М.Р.Ц. разноските по делото в размер на 1500 лева.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.