Дадоха на съд Миню Стайков по второ дело за злоупотреби с еврофондове

0 75

Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу Миню Стайков и още 13 лица, петима от които служители в Държавен фонд „Земеделие“. Те са привлечени към наказателна отговорност за участие в престъпен сговор с цел злоупотреба със средства от европейски земеделски фондове – Програма за развитие на селските райони и Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор, съобщиха от Апелативна специализирана прокуратура.

Един от участниците в престъпния сговор е обвинен и за извършване на незаконна банкова дейност (лихварство). Предоставял е кредити срещу лихва, чиято обща стойност надхвърля един милион лева, в т.ч. на търговски дружества, предоставящи бързи кредити.

В момента Миню Стайков е с наложена от съда мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Останалите обвинени са с парични гаранции в различен размер, които са внесени.

е с наложена от съда мярка за неотклонение „Задържане под стража“. Останалите обвинени са с парични гаранции в различен размер, които са внесени.

Реклама

Вчера Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество запорира имущество на алкохолния бос за 134 млн. лева. Според комисията, освен с Миню Стайков, запорираното имущество е свързано с още 9 негови близки.

Повече от година Стайков е с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ и с обвинение, че е ръководил престъпна група за производство на цигари без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари. Преди няколко месеца към обвинението бяха добавени и злоупотреби с еврофондове за периода 2015 – 2018 г. Това е съвсем различно разследване от това, за което миналата година в качеството на обвиняем беше привлечен бизнесменът.

По програмата за селските райони са поискани и одобрени от ДФ „Земеделие“ за плащане 11,5 млн. лв., като в резултат от действията на прокуратурата, макар и доста трудно, тези пари не са платени до момента. По втората програма – конверсия на лозя, са поискани над 7 млн. лв., а са получени малко над 5 млн. лв. Като пак заради активната ни комуникация с ДФ „Земеделие“, не са платени 2 млн. лв., обясниха от прокуратурата преди няколко месеца.

Фирмите, които са кандидатствали по двете програми формално не са били свързани с реалните собственици. Но всичките собственици на тези търговски дружества са роднини, служители, деца на служители, свързани с бизнес империята „Карнобат“, така да я наречем“. Като реалните пълномощници – т.е. хора, които могат да извършват реални действия, са роднини на собствениците на тази бизнес империя или приближени лица, обясни тогава заместник-главният прокурор Иван Гешев.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.