Банев хлипа пред съда: В килията ловя хлебарки и мишки

0 165

Бизнесменът Николай Банев описа как зад решетките ловят хлебарки и мишки със саморъчно направени капани. Това той направи, докато се оплакваше от лошите условия в затвора по време на делото срещу него, съпругата му Евгения и майка му Мария в специализирания съд. Арестантите пълнели пластмасови чашки с вода, поставяли в тях парченца сирене или салам и на сутринта чашките били пълни с хлебарки.

Лошите условия в арестите, липсата на топла вода и радиатори в баните бяха един от аргументите Банев да иска да излезе на свобода. Той се оплака, че въпреки желанието да се яви официален пред съда от уважение към институцията, в събота по време на свиждането не е било разрешено внасянето на костюм. На тази му жалба наблюдаващият прокурор Мария Дойчинова контрира, че не прокуратурата и съдът решават за реда, по който се внасят вещи в местата за лишаване от свобода.

Банев съобщи също, че ще поиска разпит на премиера Бойко Борисов и бившите министри на вътрешните работи и икономиката Цветан Цветанов и Трайчо Трайков, за да се види какви кореспонденции са били разменяни най-вече за състоянието на „Полимери“. Той упрекна прокуратурата, че му е съсипала бизнеса.

Реклама

„За година и половина не можахме да разберем какъв е точно вашият бизнес“, посочи прокурорката Мария Дойчинова.

Тя също така напомни, че за времето, за което той е бил в ареста не веднъж са пускали служители на НАП и Инспекцията по труда, за да му връчват „благодарствени писма“, засягащи най-вече неизплатените заплати на бивши негови служители.

Банев поиска домашен арест, за да може да се грижи за съпругата си и децата си. От думите на адвокатката му стана ясно, че тази седмица той за първи път от година той ще се срещне с тях в ареста. Прокуратурата възрази, като каза, че той може да повлияе на свидетелите, които са около двеста по това дело.

Бизнесменът, жена му и майка му са обвинени в участие в организирана престъпна група за данъчни престъпления. Материалите за пране на пари и присвояване са в друго дело.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.