Папа Франциск в деня на храната: Преяждането е път на лично унищожение

0 116

Папата сравни контраста между 820-те милиона гладуващи хора в света с онези, които превръщат храната в „алея на личното унищожение“ чрез преяждане. Това Светият отец каза във връзка със Световния ден на храната, съобщи БГНЕС

Папа Франциск отбеляза, че „изкривената връзка между храната и храненето“ е оставила почти 700 милиона души с наднормено тегло, жертви на неправилни хранителни навици.

„Всъщност ставаме свидетели на това как храната престава да бъде средство за препитание и се превръща в алея за личностно унищожение“, заяви понтифът в послание до Организацията на ООН за храни и земеделие.

Реклама

Папа Франциск: Икономическият модел на хищничество съсипва околната среда

„Хората страдат от диабет и сърдечни заболявания заради преяждане, но също и от анорексия и булимия чрез умишлено недохранване”, каза папата. Той призова за „култивиране на начин на живот, вдъхновен от благодарността за получените дарове и приемането на дух на въздържание и умереност“.

„Приемайки такъв начин на живот, ние ще израстваме в братска солидарност, която търси общото благо и избягва индивидуализма и егоцентризма, които служат само за генериране на глад и социално неравенство”, коментира папата.

„Жестока, несправедлива и парадоксална реалност е, че днес има храна за всички и все пак не всеки има достъп до нея. И че в някои области на света храната се разхищава, изхвърля и консумира в излишък”, посочи папа Франциск.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.