Цигуларят Свет от „България търси талант” излекувал тумор в мозъка

0 1 676

Наелектрезиращото представяне на цигуларя Светлин Радославов – Свет, изправи на крака журито и публиката на „България търси талант”, а водещите Дани Петканов и Сашо Кадиев натиснаха златния бутон, с който го изпратиха директно на финал. Същата приливна вълна от позитивна енергия 33-годишният музикант е предизвиквал и в „Америка търси талант”. С изпълненията си е радвал в домове за възрастни хора. Свирил е по площади, на улицата, в метрото, пише Уикенд.


Вади цигулката на най-неочаквани места, но не и кутийка за пари. Радостта, която доставя на хората, му е достатъчна. „Душата ми се чувства добре и на колкото повече хора помагам с моята музика, толкова по-здрав се чувствам”, казва Свет. След като преди време претърпява операция за отстраняване на тумор в малкия мозък, музикантът осъзнава мисията си да помага на другите чрез музиката.


Господ ти дава талант, а твоята мисия в живота е да го даваш на хората”, споделя Свет. Той е свирил на всякакви места – концерти пред 40 000 души, NBA баскетболни игри, фестивали, а сред най-незабравимите му участия е в Далас, Тексас, в болница за дечица с диагноза рак. Не за първи път свири в болнична атмосфера. Когато през 2016 г. Свет претърпява операция, а след това преминава през лечение. И неведнъж е бил заобиколен от деца. „Беше ми много тежко, защото виждах колко много хора се борят с това. Когато аз самият се борих, свирех непрекъснато”, просълзява се той. След като се събужда от мозъчната операция, първото, което прави, е да раздвижи пръстите си, за да провери дали ще може да свири. А скоро след това свет излиза пред болницата и свири „Let it Be” на „Бийтълс”.


„Това бе моята малка благодарност към всички, които са ми помогнали и са се молили за мен. През ноември 2016-а всяка сутрин, когато излизах от лъчева терапия, отивах в някоя детска болница и свирех на малките. Децата не само ме приемаха, но за тях се превръщах в герой, защото бях като тях. Защото минавах през същото, през което и те. И като виждаха как аз успявам да победя болестта, се мотивираха да станат велики като мен, и те да преборят рака”, споделя Свет Радославов.


Цигуларят вярва в Бог и му благодари
. Преживяното го променя. Разбира, че човек не бива да е егоист, да се стреми само към своето развитие и благополучие. „Нашата мисия е този талант, дарен ни от Бога, да го раздаваме на другите и да ги мотивираме за техните лични каузи. Сега си живея живота много истински, много позитивно”, казва Свет, който обича да си поставя цел и да я следва.
„Мечтите са, за да ги искаш. И да се сбъдват, и да работим трудно за тях”, заяви музикантът след впечатляващото си представяне в „България търси талант”.

Реклама

Изпълнението му бе изключително емоционално, защото е пред българска публика. А и защото баба му Сминка, която е на 80 години, за първи път го гледаше как свири на родна сцена. „Ако не беше тя, аз нямаше да съм съществото, което съм в момента”, сподели после Свет. „Да е жив и здрав, всяка вечер се моля за това… Може още по-големи победи да постигне. Вярвам в него!”, каза през сълзи баба Сминка след като гледа представянето на внука си Свет в „България търси талант”.


Той помни как като малък баба му го води да пее пред фонтаните пред НДК, а хората се спират да го гледат. Спомня си и как на 3 годинки рецитира „Аз съм българче” пред паметника на Иван Вазов в парка „Заимов”. Също на 3 годинки е, когато получава мъничка цигулка. Свири по 4 часа на ден. На 7 години Свет участва в конкурс за талантливи деца в Благоевград и се класира втори. Той полага труд и дисциплина, на която го приучват от малък майка му и баба му. Свет учи в музикалното училище „Любомир Пипков”. В пети клас е, когато заминава с майка си и брат си за Америка.


„Животът беше доста труден за нас, защото не познавахме никого. Нямахме контакти, за съжаление, и просто започнахме от нулата”, спомня си младия талант. С брат му веднага тръгнали на училище. Като в приказка, при едно изпълнение го чува учител от „Eastman School of Music” – сред най-престижните музикални училища в САЩ. Приемат го с пълна стипендия.

След трудните първи години на семейството му в САЩ, Свет решава да има и друга стабилна професия и завършва икономика и маркетинг. Днес тези знания му помагат да менажира собствената си продуцентска компания, в която представя и други изпълнители в стил хип-хоп, джаз и хаус. Майка му, която е учителка, е изключително горда да види как радва с таланта си и покорява сцени в различни краища на света. Доволна е, че Свет е завършил университет. И най-вече се гордее как с брат му се справят с живота.
„През 2012 г. се явих на „Америка търси талант”, което наистина ме изстреля нагоре към звездите. Започнах да правя турнета. Цяла Америка обиколих”, сподели Свет в българското шоу. Впечатлява журито в „Америка търси талант” – Хауърд Стърн, Шейн Озбърн, съпруга на Ози Озбърн, и Хауи Мандалми. Хауърд Стърн, от когото се очаква винаги да е силно критичен към участниците, възкликва: „Ти си най-добрият цигулар, когото съм чувал”. „Ти си брилянтен музикант”, казва Хауи Мандалми. Трихилядната зала е на крака и дълго скандаира: „Свет, Свет, Свет!”.


Следва турне в 120 града във всички щати. Българинът прави и турне по колежите, а в САЩ има около 2500 висши училища. Издава албума „Теорията на струните”, име, вдъхновено от Айнщайн. На концертите си изпълнява само оригинални неща, композирани и аранжирани от самия него. Миксира класически моитиви с хип-хоп бийтове. А на сцената на „България търси талант” показа и как звучи цигулка в съчетание с българска народна музика. В САЩ суперлативите за него идват не само от многобройните си почитатели, а и от знаменитости като Кание Учест, Джей Зи, Филип Филипис, победил в „Американ Айдъл” и много други.


„Най-вълнуващо бе като свирих на сцената на NBA.
Тогава свирих американския химн пред 20 000 души. Запознах се с Джей Зи и той ми каза, че е впечатлен от мен и ще стигна много далеч. Това е голямо признание”, споделял е Свет. Той често свири на цигулка с автограф от Шакил О’Нийл. Запознава се с него на фестивал в Сейнт Луис. И разбира, че легендарният баскетболист като малък е свирил на пиано, но пръстите му били дебелички и майка му предложила по-добре да играе баскетбол. „Исках да дойда в България. Аз съм човек, който е израснал в чужбина. Искам да покажа на всички, че българщината винаги е в сърцето и когато човек иска да се върне, ще се върне”, сподели Свет след впечатляващото си представяне в „България търси талант”.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.