Продават ни ОТРОВНИ БАНИЧКИ

0 827

Банички, които се продават в павилиони и заведения за бълзо хранене имат всичко друго, но не и истинско българско сирене. В някои има заместители с палмов продукт, а по-добри случаи – извара. Това показва изследване на „Активни потребители“. От 15 анализирани проби „баници със сирене“ в нито една не е открито сирене – в 1 не е имало дори пълнеж, в 3 е установена извара, в 7 сиренето е заместено изцяло с палмов продукт, а в 4 – частично.

От „Активни потребители“ предупреждават, че използваните за производството на банички имитиращи ментета представляват пряка заплаха за здравето на потребителите. Защото съдържат високи нива на палмово масло, включително наситена палматинова киселина и вероятно частично хидрогенизирани мастни киселини. 

Тези компоненти увреждат сърдечно-съдовата система и увеличават риска от инфаркти и инсулти. В много страни по света влагането на частично хидрогенизираните мазнини в храните е забранено.

„Баничката със сирене е българският fast food (англ. бърза храна). Продава се навсякъде – в будки и павилиони, баничарници, заведения за бързо хранене и супермаркети. Няма търговска улица или пазар в България, където да не се предлагат банички, често през 100 метра. 

Реклама

Тя е символ на нашенския занаятчия, храна която може да бъде приготвена от всеки и е харесвана или поне приемана от поне 90 на сто от населението. Баничката е пример за евтина и достъпна закуска. С една дума, баничката със сирене е храна символ за България! 

Като всяка друга емблема и тази е предмет на непрекъснато обсъждане. Дебатират се външния вид, влаганите суровини, вкуса и аромата, цената, хигиената на баничарниците и външния вид на майсторите и продавачките. 

„Активни потребители“ избра да се включи в народната дискусия с проучване на научно доказуеми факти за баничките. Целта на това изследване е да се определи качеството на сиренето влагано в баничките.“, разказват от организацията. Те са изследвали 15 проби банички купувани са от тайни клиенти в различни квартали на София. От всеки търговски обект са придобивани по 3 отделни банички от един вид, които обединени представляват една проба. 

Категоричен критерий за включване в теста е в съдържанието на етикета да пише „сирене“ без други добавки, например извара, лук, праз, месо или кашкавал. Закупените мостри са доставени в офиса на „Активни потребители“, където са описани и след това изпратени в избраните за химичен анализ в акредитирана лаборатория.

Всичките 11 проби съдържат палмово масло в различни съотношение. Казано по друг начин, във всички банички е вложен имитиращ млечен продукт вместо саламурено сирене. В 4 от продуктите делът на палмовата мазнина варира от 26 до 80 процента. Останалите 7 закуски са със 100% съдържание на палмова мазнина. Последните не отговарят на нито един от критериите за сирене. Технологията по която се произвеждат е коренно различна, а суровините представляват смес от индустриално добити млечни протеини, палмова мазнина, вода, емулгатори и други технолог

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.