Лоши горива съсипват автомобилите ни

0 185


Бум на ремонтите на автомобили заради некачествено гориво, отчитат от сервизите. Близо 190 000 литра некачествени горива в бензиностанции у нас са забранени за продажба от началото на годината. Според автомонтьори, все по-често шофьорите идват при тях заради проблеми в колата след зареждане с некачествени бензин или дизел.

Бензиностанциите ще могат сами да подобряват качеството на горивото

„Забелязват се оплаквания по проблеми, свързани с горивната уредба и с изпускателната уредба. Когато горивото не е качествено, то няма пълно изгаряне и се наслагват отлагания по изпусквателната система. Страдат DPF филтрите, които се запълват лесно, но монтажът им струва скъпо“, каза Румен Дунев от Съюз на автосервизите пред Нова телевизия. Той допълни, че колкото по-некачествено е горивото, толкова е по-голяма амортизацията на двигателя на автомобила.

Реклама

По думите му оплакванията на хората са, че двигателят не работи равномерно. „Клиентите се оплакват, че двигателят гасне, прекъсва, липсва мощност. След диагностика голяма част от оплакванията, те са на базата на лоши горива“, каза още Дунев.

Според него влагата поврежда отделните елементи на автомобилите ни. „В резервоара на бензиностанциите от разликата в горивото топло-студено, се получава конденс, който попада в горивото и се получава разреждане с вода. Това обаче е естествен процес“, заяви Румен Дунев. Той допълни, че всеки водач може да слага стабилизатор на горивото, за да може превантивно да се предпазва от проблеми.

Експертите не изключват обаче иззетите незаконни горива да отиват в туби и бидони и да се препродават с 1/3 по-евтино.Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.