Волен Сидеров продължава скандала в „Уикенд”: Кошлуков, забрави ли, че нямаше да си шеф на БНТ, ако не бях аз?! Ще съдя БНТ, защото ми нарушиха правата!

0 392

Невиждан скандал в студиото на „Референдум” по БНТ разбуди зрителите пред малкия екран във вторник вечер. За първи път в 60-годишната история на националната медия влезе жандармерия, за да въдвори ред, принуждавайки лидера на „Атака” Волен Сидеров да напусне сградата.
Тежкото политическо предаване се превърна в тотален махленски цирк. Опонентите на Сидеров скочиха като ужилени от пчели, когато той прикани Ангел Джамбазки да си признае, че е гей, за да не бъде изнудван по време на кандидат-кметската кампания. Последваха пререкания, които водещата Добрина Чешмеджиева не можа да овладее. Волен бе обвинен в неадекватност от своя опонент от ВМРО Юлиан Ангелов и дори поканен на разговор в ресторант, където да се разберат на по питие.

Часове след „шоуто” репортер на „Уикенд” се свързва с пиперливия националист, за да разбере от него как така се е стигнало до този панаир.

– Г-н Сидеров, как се стигна до тази махленска кавга в авторитетно предаване като „Референдум”?
– Стигна се, защото поисках да кажа някои неудобни истини на моите опоненти. Водещата Чешмеджиева по един неправомерен начин нареди първо да ми намалят микрофона, а след това помоли колегите си да го изключат. После повика полиция, моля ви се! Полиция за мен в студиото, което е безпрецедентен случай, защото аз си стоях на мястото. Не съм направил някакво нарушение. Това се вижда и от самото предаване, което БНТ свалиха от сайта си. Интересно защо! Да, но аз го пазя. Това бе едно тенденциозно поведение, защото преди да ме изведат, поддръжниците ми в студиото – всеки гост си води такава агитка по регламент, бяха заплашвани, че ще бъдат изгонени. Някаква редакторка се опита да им прави забележки за поведението. После друг човек от екипа пратиха да говори с моите хора. Казваха им: „Млъквайте или ще ви изгоним”.В същото време поддръжниците на ВМРО и Юлиан Ангелов викаха по мой адрес, но никой не им правеше забележки. Имаше двойно поведение от страна на Чешмеджиева. В момента, в който почнех да говоря, тя също започваше да говори. Ангелов и той се намесваше. И хоп – оказва се, че времето ми било изтекло. Е, как ми е свършило времето, след като не ме оставиха да говоря?! И понеже говореха успоредно с мен, нямаше как да се чуе какво казвам. После ми изключиха микрофона. Това беше груба безпардонна цензура, която не зная дали се е случвала друг път в ефира на БНТ1.


– Кое всъщност ви подразни?
– Отношението към мен. На всичкото отгоре генералният директор Емил Кошлуков, който нямаше да е генерален директор на БНТ, ако не бях аз, сбърка много с декларацията си. Сигурно помни, че почна да прави стаж като програмен директор при мен в телевизия „Алфа”, такъв просто му липсваше. Стажът му трябваше, за да го представи пред СЕМ и да може да участва в конкурса за генерален директор. Днес разбирам, че е направил изявление кракът ми да не стъпва в сградата на БНТ. Извинявам се, ама това не му е бащина фирма или имот, че да ми забранява достъп. Това е обществена телевизия, прави се с парите на всички данъкоплатци. Не е той човекът, който ще забранява, нито пък някой от редакторите там може да направи подобна заповед. Освен това имаме споразумение между „Атака” и БНТ. Те нарушиха грубо установените права. По този начин погазват подписаните договори.


– Казахте, че ще съдите телевизията…
– По друг начин, освен чрез съд, не мога да се разправям. Да, ще заведа дела.


– Кого ще съдите?
– БНТ. Как така ще ми забраняват да ходя там?! Това е абсурдно – юридически и всякак. В петък, 4 октомври, трябва да участвам в „Панорама” по споразумение. Те какво?! Ще сложат полицай на входа да ме проверява ли?! Да брани да не влизам. Абсурдни неща. БНТ става първата телевизия в света, която забранява на народен избраник да се появява в ефир, защото иска да говори истини. Призовавам хората да изгледат добре видеото от предаването, за да видят, че не съм казал нищо възмутително.


– Е, хайде сега – отказахте да спазвате регламента…
– Стига сте повтаряли тази идиотска мантра! Това е предизборен дебат, не сме в „Бързи, смели, сръчни”, та да говорим брой думички в минута и да спазваме „регламент”, измислен от дружинната другарка Чешмеджиева. Това с регламента е басня за наивници. Причината да ме изгонят от студиото са неудобните теми, които повдигнах. Искаха да ме загбушат – просто е.

Реклама


– Обидихте ваш колега, български евродепутат…
– Не съм обидил никого. Да си гей не е обида, нали за това се борят от години джендърите у нас и по света. Призовах Ангел Джамбазки да си признае, че е гей – нещо, което е публична тайна в политическите среди у нас. Смятам, че когато си политик, тези неща трябва да се казват, защото иначе може да те изнудват. Аз не го казвам от гледна точка на личния живот на Джамбазки. Мен личния му живот не ме интересува. Когато си политик, евродепутат и излизаш за кмет, трябва да си кажеш, че си гей, ако си такъв. Кметът на Берлин също е гей, но никога не го е крил, премиерката на Сърбия е лесбийка, даже показа официално партньортката си. Човек следва да се държи достойно. Ако крие сексуалната си ориентация, може да стане обект за изнудване. Това не са клюки, а сваляне на маските в интерес на обществото.


– Защо смятате, че г-н Джамбазки е гей?
– Разговарял съм с хора от Европарламента. Казват, че знаят, че е гей, но го приемат за нормално. В Европа това върви, не е единствен в Европарламента. Ако стане кмет на София обаче, може да бъде обект на изнудване, на компромати, ако крие такава чувствителна информация. Мандатът му ще приключи бързо. От тази гледна точка е длъжен да си каже какъв е и да му олекне. Върша му услуга.


– Нападнахте яростно и Красимир Каракачанов…
– Критикувах, да. Казах, че Министерство на отбраната се е превърнало в агенция за недвижими имоти. Има неща, които дразнят ВМРО, но те са факти.


– Опонентите ви намекнаха няколко пъти, че студиото не е кръчма, за да се водят такива диалози. Какво бихте им отговорил?
– Аз говорих нормално и спокойно в студиото. Не съм казал обидни думи, а твърдения. Продаваха ли паспорти? – продаваха. Има ли обвиняем по случая? – има. Беше ли човекът кадър на ВМРО? – беше. В момента разпродават ли се парцели на военното? – разпродават се. Това клевети ли са?! Ами не са!


– Какво ви казаха полицаите, които ви изведоха от студиото?
– Чувстваха се много неудобно. Повъртяха се край мен, после си тръгнаха. Момчетата си вършеха работата. Навън ми казаха, че са им наредели и те са си изпълнили задължението. Това не е добре обаче. В студио на национална телевизия да вкараш униформени – това намирисва на полицейщина. Ръководството на БНТ трябва да се помисли дали да остане на този пост. БНТ е парламента, защото ние там гласуваме бюджета, отпускат се към 70 милиона лева годишно за медия, която нарушава правата на народните избраници. Извинявам се много, хората са гласували за мен, а не за Чешмеджиева. Нарушиха ми правата, защото аз имам право да участвам в „Референдум”. Това предаване е дискусия, а не монолог – всеки да си каже мнението и да няма полемика. Е, аз се опитах да вкарам, но това беше обявено едва ли не за ужаса на века. До там ли падна нивото на националните медии, че полемиката се смята за нещо страшно и ужасно?!


– Вие май сте първия събеседник, изкаран с полиция от тв студио…
– Не се е случвало такова чудо. Дори в студиото на Кеворк Кеворкян, който излъчваше уникални неща и скандални интервюта преди 10-и ноември, не е влизала полиция. Сега обаче надминаха времето на Живков. Махленсkикте изречения в предаването бяха вмъкнати от моите опоненти. От Чешмеджиева зависеше как ще върви разговора. Аз не съм обиждал никого и не зная защо така се изнерви тази дама. Та нима Министерство на отбраната не се занимава с всичко друго освен с отбрана?! Изрекъл съм критични политически оценки. Извинявам се, това е не само мое право, но и задължение. Не можем да ръсим захар и да се хвали колко сме добри, какво ще направим за хората, какво сме направили до момента и т.н.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.