ЕК задължава производителите домакинската техника да работи поне 10 години без ремонт

0 179

Фирмите ще трябва да правят продукти като хладилници, перални, съдомиялни и телевизори по-дълготрайни и ще трябва да доставят резервни части за машините до 10 години. Това предвиждат приети от Европейската комисия нови мерки за екодизайн на електрическите уреди, които ще влязат в сила от 2021 г.

За първи път те включват изисквания за поправимост и рециклируемост на уредите, допринасяйки за целите на кръговата икономика чрез подобряване на продължителността на живота, поддръжката, повторната употреба, модернизацията, рециклирането и обработката на отпадъците на уредите. Промените са предизвикани от жалби от потребители в Европа и Северна Америка, заради проблем с техниката, която се разваля веднага, след като изтече гаранционният й срок.

Реклама

Тъй като собствениците не могат сами да ремонтират машините – или да намерят някой друг, който да го направи на прилична цена, са принудени да купят нови. Съгласно новите стандарти производителите ще трябва да предоставят резервни части като уплътнения и термостати на вратите, достъпни за професионални сервизи. Тези части ще трябва да бъдат лесни за ремонт с достъпни инструменти и без да повреждат продукта. “Новите изисквания за ремонт ще помогнат за подобряване на живота на ежедневните уреди, които в момента се отказват твърде бързо.

От решаващо значение е да преодолеем сегашната тенденция “изхвърляне”, която изчерпва природните ресурси и изпразва джобовете на потребителите”, коментира промените Моник Гойенс, генерален директор на BEUC, Европейската асоциация на потребителите. Проучване показа, че между 2004 и 2012 г. делът на големите домакински уреди, които са се развалили в рамките на пет години, се е увеличил от 3,5% на 8,3%.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.