Филип Попов: Българските граждани искат справедливост! Съкратеното съдебно производство трябва да отпадне при тежки умишлени престъпления

0 300

„Съкратеното съдебно производство трябва да отпадне при тежки умишлени престъпления. Така присъдите ще бъдат по-справедливи и няма да се намаляват с 1/3 при самопризнания на извършителите. Това е нашето предложение и това ще обсъждаме днес в правна комисия в парламента“. Това заяви секретарят на ПГ на „БСП за България“ Филип Попов пред БНР, съобщиха от пресцентъра на партията. Той добави, че тези промени ще засегнат случаите, които се намират на фаза досъдебно производство и съдът не е намалил присъдата. Попов каза още, че един от тези случаи ще бъде убийството на Криси от Сотиря.

„Промените, предложени от ГЕРБ, които оставят съкратеното производство са в НК, а не в процесуалния кодекс като нашите. Промяната, която те са записали, е при самопризнания присъдите да се намаляват не с 1/3, а с 1/5 или по преценка на съда“, уточни социалистът.

Реклама

Филип Попов каза още, че след приемането на промените, предложени от БСП, няма всички съдебни дела да се точат безкрайно, защото те касаят само определени много тежки случаи.

„Главният прокурор категорично подкрепи нашето искане за промяна в НПК. Подкрепа получихме и от почти цялата академична общност и ВКС“, коментира Филип Попов. Той каза още, че българските граждани искат справедливост и националната подписка на близките на убити и пострадали вече е събрала хиляди подписи.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.