Бербатов заработи 45,6 млн. евро от заплати във футбола, в сумата не влизат договорите за реклама!!!

0 7 001

На 38 години Димитър Бербатов обяви края на футболната си кариера, която го превърна в най-скъпия и най-богатия наш спортист за всички времена. Повече от сто милиона евро са хвръкнали за Бербо, откакто проби в европейския футбол в началото на новия век, сочат сметките на „Уикенд”.

Само за неговите трансфери от един отбор в друг са пръснати 62,7 милиона евро. А самият Бербатов е заработил от футбол 45,6 милиона. Като се удари чертата, излиза че за Митко са били похарчени общо 108,3 милиона в европейска валута.
Всичко започва в далечната 1999 г., когато ЦСКА го откупува от „Пирин” срещу 80 000 германски марки, комплект отборна екипировка и двайсетина чифта футболни чепици. В ранните си години на „Армията” Бербатов рита срещу мижавите 67 лева заплата на месец, плюс 45 000 долара на ръка за всеки сезон.

Реклама


Две години след това Бербатов е изтъргуван в „Байер” (Леверкузен) за внушителните тогава 2,5 млн. евро. Там играе пет сезона при средно годишно възнаграждение от 1,3 млн. През 2006 г. е закупен от английския „Тотнъм” за 15,7 млн. евро. В лондонския тим българинът играе общо два сезона, като във всеки от тях е получавал средно по 2,5 млн. евро като премии и заплати.
През август 2008 г. настъпва най-голямото изваждане за Димитър Бербатов. Мениджърът на „Манчестър Юнайтед” Сър Алекс Фъргюсън брои на „Тотнъм” 38 млн. евро, което се явява рекорден трансфер за клуба по онова време. Отделно Съра дава на Митко годишна заплата от 4,8 млн. С нея Бербатов се класира на 56 място сред най-високоплатените играчи в целия свят!


За четири години на „Олд Трафорд” Митко изиграва 108 мача във Висшата лига, вкарва 48 гола и заработва заплати на обща стойност от 19,2 млн. евро. През последния си сезон в „Юнайтед” изпада в немилост и търка резервната скамейка. Усетил, че времето му изтича, нападателят си урежда трансфер в лондонския „Фулъм”. Клубът брои за него 6,5 млн. евро. Дава му същата заплата като в „Юнайтед”. За 16 месеца там Митко прибира общо 6,4 млн.
В началото на 2014 г. е поредната трансферна сага с българина. Шефовете на „Монако” – принц Албер и руският милиардер Дмитрий Риболовлев, успяват да го прикоткат в Княжеството с 5 млн. евро годишен приход. „Фулъм” обаче го пуска без пари, тъй като договорът му така или иначе изтича само няколко месеца.
В залеза на кариерата си Митко хвана последно десет в гръцкия ПАОК и с авантюрата си в Индия. В солунския клуб нападателят се уреди при руския олигарх Иван Савидис със заплата от 2 млн. евро за един сезон. Последният отбор на Бербо е индийският „Керала Бластърс”, където през зимата на 2018 г. вече на 37 изкара последния си милион от футбол.


Като се драсне чертата сметките показват, че Митко Бербатов е заработил само с краката си общо 45,6 млн. евро.
Приходите му обаче са доста повече, тъй като в тази сума не влизат договорите му за реклама. Те обаче се пазят в строга тайна и за тях никога не е излизала официална информация.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.