421 българи са загинали в катастрофи през 2019г.

0 83

421 българи са загинали при катастрофи по пътищата в страната, съобщи инспектор Мария Ботева от ГД „Пътна полиция“, цитирана от БГНЕС. Днес е Европейския ден без загинали по пътищата, който се отбелязва на територията на всички страни в Европейския съюз.

„Засилено е полицейското присъствие в цялата страна в Европейския ден без загинали на пътя. От страна на „Пътна полиция“ в днешния ден, основно в изпълнение на нашите правомощия, са засилени мерките и на много места патрулните автомобили ще обикалят улиците, за да може да се създаде усещане в хората, че някой се грижи за тях“, посочи Ботева.

За да респектират шофьорите, полицейски автомобили ще патрулират по улиците на градовете и във всеки един момент нуждаещите се могат да се обърнат за помощ към тях.

Реклама

От „Пътна полиция“ обясняват, че тази година администрациите на общините са особено активни да се включват в акции по запазване на живота на пътуващите по пътищата в страната.

Инсп. Ботева обясни, че продължава и работата по поддръжката на пешеходните пътеки в цялата страна, като особено внимание се обръща на такива около детски заведения и училища. „Продължава работата на „Пътна полиция“ и на всички останали институции по изграждането на пешеходни пътеки там, където няма такива“, допълни тя.

За четвърта поредна година на територията на цяла Европа ще се проведе мащабната операция EDWARD – Европейски ден без загинали на пътя (European Day Without A Road Death). Инициативата е на Европейската мрежа на службите на пътна полиция – TISPOL. Тя e част от Европейската седмица на мобилността, като целта е да се ограничат до минимум жертвите на пътнотранспортни инциденти. Мотото, избрано от организаторите тази година, е „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!”.

Проектът насърчава участниците в пътното движение да мислят на първо място за безопасността, докато шофират, вървят пеш или карат велосипед. Да са наясно с рисковете, на които може да изложат своя и живота на останалите участници в движението, и не на последно място – как всеки може да допринесе за намаляване на рисковите ситуации на пътя.  

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.