Цветан Василев въртял далавери с щерката на Иван Костов

0 225

Прокуратурата рови за престъпления на избягалия в Сърбия банкер Цветан Василев при инвестиции в пътностроителния бизнес. Държавното обвинение се интересуват кои фирми на афериста са взимали кредити за милиони от фалиралата КТБ уж за бизнес, а впоследствие са присвоявали парите на банката, предаде репортер на Lupa.bg.

В съдебната зала на спецсъда основният свидетел по казуса „КТБ“ Бисер Лазов отново разясни как Цветан Василев е раздавал кредити за милиони. От разпита на човека, който 19 години въртял счетоводството на афериста, стана ясно, че мустакатият банкер инвестирал пари във фирми, които са се занимавали с пътно строителство.

В залата бе споменато името на дъщерята на бившия премиер Иван Костов – Мина Костова, като участник в схемите.

Реклама

В рамките на днешното заседание прокурорите проявиха жив интерес към дружествата, които според тях са участвали в далаверите. От разпита на Бисер Лазов стана ясно, че съпругата на Цветан Василев – Антоанета Василева, също имала фирма, което в последствие се превърнало в кредитна след сливане с друго дружество.
Държавното обвинение подхвана и сделката за закупуване на „Петрол“ АД, при която са използвани крупни суми и също е нарушен законът.

Бисер Лазов 19 години бил главен счетоводител на фирмите на банкера-беглец

С обвинение за пране на пари в началото на годината се сдобиха петима свидетели по „Делото КТБ“. Това са: Иван Стойков – сегашен изпълнителен директор „Фина це“ АД, Никола Киров – финансов директор „Дунарит“, Васил Шуманов – охранител в „Литекс секюрити“, Венцислав Тодоров -шофьор в „Дунарит“ и Красимир Зарев.

Те бяха обвинени, че са взели бонуси между 250 000 и 450 000 лв. по заръка на Цветан Василев. Смята се, че с парите са финансирани други дейности на избягалия банкер. Съдебният състав реши да остави обвинените за постоянно в ареста, като на последното заседание на 17 януари съдия Даниела Христова подписа определението с особено мнение.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.