Ад под небето: Потресаваща мизерия в студентски общежития

0 454

Потресаваща мизерия в студентски общежития. По ваш сигнал проверяваме условията в общежитията на Лесотехническия университет в София. Студентите са принудени да живеят сред падаща мазилка, хлебарки и дървеници, които са плъзнали из целите блокове.Условията са ужасни, като освен лошата материална база, голям проблем им създават и вредителите – хлебарки и дървеници, които са плъзнали из целите блокове.Мухъл, мизерия и неканени вредители тормозят студентите в общежитията на Лесотехническия университет в София.

Често пред университета могат да се видят студенти и родители, нарамили нови материали, с които да освежат стаите в общежитията.” Настаняваме сина ми. Балатум взехме, за тоалетната чиния капак, препарати да се изчисти основно каквото може. Не е поддържано”, каза Владимир Илиев, баща на студент в университета. Весела живее в общежитието, където дели стая с още две момичета от около година. „Банята беше в покъртително състояние. Имаше влага, навсякъде пълзяха хлебарки, подовата настилка е ужасна, тя се разгражда почти. Нищо не може да бъде почистено, защото просто е за цялостна смяна”, коментира тя.

Ужасена от условията, търси управата на университета. Видях че има ремонтирани стаи, попитах „Добре, щом има ремонтирани стаи, може ли и моята стая, и моята баня?”. Моментално ми беше отказано и  ми беше казано „Не мислиш ли, че това го правят студентите? Всеки един студент сам си ремонтира стаята, ние досега не сме ремонтирали стая”, обясни още Весела.

Реклама

Един от студентите, ремонтирали стаите си, е Ивайло Иванов, който заварил подобни условия и в неговото общежитие. „Баните, плочките, подовата настилка. На пода имаше балатум, който имаше дупки в него, стените бяха прогорени поради наличието на дървеници, хлебарки има постоянно”, каза той.Това е и причината Ивайло и съквартирантите му да започнат ремонт за тяхна сметка. „Положихме ламиниран  паркет, шпакловахме самите стени, обновихме с нови мебели, които лично ние ги купувахме. Опитахме се по някакъв начин да пригодим стаята, така че да бъде годна за живеене”, обясни Ивайло Иванов.

Ремонтът им излиза 1200 лв., но според управата на университета, сумата не може да бъде приспадната. „След приключването на самия ремонт, ние запазихме всички фактури и касови бележки, опитахме се по някакъв начин да направим някакво споразумение, поне наемът ни да бъде намален, но мигновено ни беше отказано”, допълни студентът в Лесотехническия университет. „Така е прието с решение на комисията по социално-битови, да не се осребряват тази средства, които са вложили”, коментира инж. Иван Кръстанов, директор „Студентски столове и общежития” в ЛТУ.

Друг сериозен проблем за студентите са неканените гости- хлебарки и дървеници. „Фирма сме наели, която е една от най-добрите фирми. Целият блок се пръска, но ако студенти искат               се пръска и отделно. Примерно дават заявка, идват и пръскат”,обясни още Иван Кръстанов.

Годишно за поддръжката на сградите се отделят около 80 000лв, но те оказват се крайно недостатъчни и стигат само за аварийни ремонти. За да се реновират  общежитията, от управата на университета изчисляват, че ще са им необходими между 3 и 4 милиона лева на сграда, които към момента нямат.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.