Рак уби Весо Парцала, имитатора на Георги Парцалев!

0 2 219

Рак на панкреаса уби 78-годишния хуморист Веселин Павлов, нашумял като Весо Парцала, пише Уикенд. Брилянтният имитатор на Тодор Живков и Георги Парцалев се борел с коварната болест няколко месеца, но не искал никой да знае за страданията му. Понасял с гордост непосилните болки. Странял от приятелите си, за да не вижат колко се е променил от тежката терапия. „Измъчи се, горкия”, казват от най-близкото му обкръжение.

„Любимецът на народа”, както Парцала бе известен в публичното пространство, забавлява няколко поколения българи. Зевзекът става известен с десетките си имитации на Георги Парцалев и соцвеличията Цола Драгойчева и Тодор Живков, както и с брилянтните си вицове. Имал в колекцията си над 1500 скеча.
Кариерата му започнала още през 1964 г., когато той би ученик. В над 50-годишната си творческа биография има издадени 10 албума с хумор и вицове, както и множество шоута пред публика – както у нас, така и в чужбина. Комикът бе част от хумористично трио заедно с Венци Мартинов и Димитър Туджаров – Шкумбата. Парцала имал един от най-стабилните бракове в артистичната гилдия. Със съпругата си Пенка били заедно още от младежките си години, а бракът им просъществувал цели 50 години. В началото на запознанството си работили заедно, но когато Пенка родила двамата им сина, станала домакиня.


В кариерата си Весо Парцала за кратко лежи и в затвора заради разказване на виц (с гласа на актьора Георги Парцалев), осмиващ бракоразводно дело. Нецензурният виц се шегувал с ТКЗС-то и имал еротичен привкус. „Преди 10-ти неговата дейност беше малко полулегална. Имаше разни категории, разрешителни, но Весо е действал без тях. Беше оцелял толкова години…”, спомня си Венци Мартинов.
Весо Парцала все още не познавал Парцалев по времето, когато разказвал злополучния скеч, имитирайки гласа на великия комик. Звездата на култовата кинолента „С деца на море” имал огромни неприятности с тоталитарната власт. Когато апокрифната касета със скеча на Весо добила всенародна популярност, Парцалев бил привикан от народната милиция. Комикът останал изненадан, когато чул гласа на дубльора си, който поразително наподобявал неговия. Потресен, обяснил на милиционерите, че самият той е жертва на имитация. Била направена експертиза и Парцала се оказал 3 месеца следствен в тогавашната Дирекция на народната милиция. Артистът изкарал 15 дни в Централния софийски затвор. Едва години след това двамата актьори се запознали и станали приятели. Хумористът обаче избягвал да си припомня тази история и едва след 10-ти ноември 1989 г. споделял подробности. Весо избягвал да разказва фаталния виц дълги години, записал го едва заради първия си албум с еротични вицове, издаден от Венци Мартинов „Смях без гащи” през 1995 г. Преди появата му хуморът на Парцала се въртял на нелегални касетки.


Весо Парцала и Георги Парцалев не били много близки, но хумористът бил най-големия му фен. До смъртта си на 4-ти септември, неговият имитатор поддържал гроба му в перфектно състояние. Както е известно, близките на звездата от „Сиромашко лято” нехаеха за вечния дом на легендарния актьор. Едва след смъртта на сестрата на Парцалев Теодосия лъсна грозната истина, че таксата за гроба му не е плащана цели 14 години. Единствено от уважение към великия комик, управата на гробищния парк си затворила очите и не погребала друг на неговото място, както се процедира в подобни случаи.

Реклама


Весо поддържал последния дом на своя кумир в перфектно състояние. Засадил здравец, оставял му пластмасови цветя, които го украсявали целогодишно и създавали впечатлението, че винаги има свежи цветя. Запалвал му свещ и цигара, оставял чашка с любимото му уиски „Балантайн”.


„Кой сега ще се грижи за гроба му? Смъртта на Весо беше голяма изненада и шок за мен. Беше в добро здраве, поддържаше добра форма, караше колело и доста ходеше пеша. Но той беше много дискретен човек, никога не се оплакваше. Не споделяше много за личния си живот. За последно се видяхме преди 2 години на участие в Севлиево. Много обчаше да разказва весели истории на сцената, които действително са му се случили. Винаги го молехме да ни разказва един много смешен случай с известна народна певица, на която й потекъл носа на сцената. Това е истинска история, на която е бил свидетел. Той с невероятни подробности пресъздаваше и доукрасяваше случката. Падахме от смях. Парцала беше много пестелив, не обичаше да харчи излишно пари. Единствено се отпускаше да дава, когато ходеше събота и неделя на битака. Купуваше си всякакви джундужрийки, които използваше за скечовете си. Задължително си вземаше часовници. Имаше толкова голяма колекция, че всеки ден ходеше с различен часовник. Не отидох на погребението му. Беше в новото гробише на Бояна. Исках да го запомня такъв, какъвто винаги е бил – усмихнат. Любопитен факт е, че Весо мразеше всичко църковно. Не влизаше в църкви, не харесваше свещениците. Майтапеше се: „Ще вземе да ме види Господ и да каже: „Eй, този как съм го забравил?! И ще вземе да ме прибере”. Така се шегуваше”, сподели пред „Уикенд” хумористът Венци Мартинов.


Преди 6 години Весо Парцала взе участие в един от забавните проекти на Слави Трифонов. Зевзекът премери сили с известни и неизвестни хумористи в рубриката „Разсмей Слави” на вечерното шоу. Комикът достигна до финала, където зае почетното второто място. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.