Нужна е регулация, за да е ясно, какво има в течностите на електронните цигари

0 97

Електронните цигари съдържат никотинова течност, а проблемът с нея, освен, че съдържа никотин, който предизвиква зависимост е, че никой не знае какво се продава на улицата, ако този процес не е регулиран. „Точно такъв е скандалът в САЩ, а не въобще за алтернативите на цигарите или електронните цигари“, каза Д-р Хасърджиев.

Експертът обобщи, че положението в Европа е доста по-различно, като даде пример с Великобритания, където още от 2012 година държавните власти насърчават ползването на електронни цигари, които да заменят обикновените такива, които всъщност са големият убиец. „Цигареният дим е това, което задръства белите дробове и се развива възпаление. В димът се съдържат канцерогените. Той създава големите проблеми“, каза Д-р Хасърджиев. Във Великобритания има национална стратегия за поощряване преминаването на пушачите към електронни цигари и годишно близо 40 000 души годишно заменят цигарите с електронни такива. Разликата със САЩ е, че на Острова всички тези продукти са много добре контролирани. „Не може всеки да започне да продава нещо, без да е ясно какво получава потребителя. Всичко се случва контролирано, с лекари и специалисти, които помагат на хората да се откажат от тютюнопушенето“, сподели здравният експерт.

Реклама

За устройствата, които нагряват тютюн (IQOS, glo), Д-р Хасърджиев обясни, че САЩ е първата държава в която Агенцията по храни и лекарства (FDA) започна процедура по одобрението на тези продукти, като по-малко вредна алтернатива на цигарите. „Това се случва за първи път в историята. Доскоро това беше немислимо“, каза Д-р Хасърджиев. Целта на президента Тръмп в САЩ е да накара всички тези, които продават електронни цигари да преминат през такава процедура на одобрение в FDA и да докажат, че продават нещо с намалена вреда. Здравният експерт смята, че ако това се докаже, то тогава трябва дори да се изготвят национални стратегии за предлагането на тези продукти, като средство за отказ от един от най-тежките пороци – тютюнопушенето.

На въпроса какви са изследванията, които показват дали нагреваемите тютюневи изделия имат намалена вреда за тези които ги употребяват и за околните, Д-р Хасърджиев сподели, че вече има много изследвания. Най-сериозното доказателство затова е, че Американската агенция по храни и лекарства позволи преди няколко месеца на един от тези продукти да се продава на американския пазар по официален ред. „Ясно е, че в тези продукти няма катрани и канцерогени в такива огромни количества, каквито има в една изпушена цигара. Логично е да мислим и предполагаме, че след като има по-малко отрова, човек ще се трови по-малко. Разбира се трябва да мине време, за да се разбере вярно ли е това, но аз лично не смятам да чакам 20 години“, сподели експертът.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.