ВАКСИНИРАЙТЕ СЕ! Жестоки грипни щамове пълзят към България

0 205

Четири грипни щама ще ни разболяват в предстоящата есен и зима. Те са с екзотичните имена от Австралия – „Бризбейн“, от Америка – „Канзас“ и „Колорадо“, и от Азия – „Пукет“. Това съобщи пред Би Ти Ви д-р Гергана Николова от Управителния съюз на Българския лекарски съюз. Тя подчерта, че противогрипните ваксини срещу тях вече са доставени и могат да бъдат купени от аптеките в страната.

Всеки трябва да се замисли, че грипът ще дойде пред декември и януари и сега е моментът за поставяне на ваксините, защото на организма му трябва време, за да изгради имунна защита, каза д-р Николова. Тя добави, че в нейната практика няма пациенти, които да са заболели тежко от грип, след като са се ваксинирали. Дори човек да се разболее, кара леко заболяването, някои хора дори го минават „на крак“.

Д-р Петър Димитров пък заяви пред Lupa.bg, че тази година се очаква два от грипните щамове – „Бризбейн“ и „Пукет“ да са особено жестоки и агресивни. Според него ваксинирането на хората с по-слаб имунитет е задължително, тъй като грипа може да е много опасен за тях. „Възстановяването от тези два щама по принцип е бавно – вместо 3-4 дни, може да продължи по 6-7, дори 10 дни“, казва д-р Димитров.

Реклама

За хората с хронични заболявания грипът крие сериозни рискове, категорична беше лекарката. Тя заяви, че децата също могат да бъдат ваксинирани, като се спази имунизационния календар. Д-р Николова смята, че за хората над 65 години трябва да бъде осигурена безплатна противогрипна ваксина, но има поставен лимит от здравната каса да се имунизират 10% от това население. Не са посочени критериите, по които лекарите да ги изберат.

Епидемиолозите са категорични, че независимо от имената на грипните щамове клиничната картина протича по един и същи начин – остро начало, което ни поваля на легло, внезапна отпадналост, болка в мускулите, висока температура, понякога кашлица и хрема, непоносимост към светлина. По думите на специалистите най-ефективният начин за борба с грипа са ваксините.

Нашата държава изостава в превенцията срещу инфекцията и тежките усложнения от нея, показва европейско проучване. Ние се намираме на последно място на континента брой имунизирани. На 100 души противогрипни ваксини си поставят едва 2,4 процента от хората в България.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.