Новият омбудсман продължава битката с „Топлофикация“

0 120

Диана Ковачева, която зае мястото на Мая Манолова като омбудсман, заяви, че едни от водещите теми, с които ще се заеме, са монополите. Много е важно съдът да следи за неравноправни клаузи, Законът за личния фалит, „Топлофикация“ – също. Тези приоритети изброи в работата си новият омбудсман Диана Ковачева пред bTV.

„Позицията на омбудсман е много важна за страната. Отговорността е огромна. Мая Манолова взе решението да подаде оставка бързо и нямах време да се подготвя психически за рокадата. Тя ми каза, че е решила да работи по друг начин за гражданите и да се яви на изборите за кмет на София. Наследството, което ми оставя е една активна институция“, каза още Ковачева.

Реклама

„Институцията има потенциал. Тя е жива, докато гражданите имат доверие в нея. Работата не е лесна. Органът няма пряка законодателна власт. Фактът, че има внесени 27 законодателни инициативи в Народното събрание, от които 9 са уважени, обаче показва, че има добро сътрудничество. Има няколко важни законопроекта, които трябва да бъдат приети първо, като Законът за свръх правомощията на банките“, допълни новият омбудсман.

„Институцията на омбудсмана трябва да е много настойчива. Не можем да вземем отношение във връзка със съдебната система“, разясни тя.

От думите ѝ стана ясно, че гражданите трябва да получават справедливост.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.