12 години световното сопрано Дарина Такова съди лекар некадърник, изгорил гласните й струни

0 879


Световноизвестната оперна прима Дарина Такова предизвика сериозна дискусия в културните и образователни среди дали доказан талант трябва да държи изпит, за да стане преподавател в училище по изкуствата. Певицата, която за съжаление не пее от 12 години заради неуспешна операция на гласните струни, излезе с няколко свои емоционални публикации в социалните мрежи, пише „Уикенд“.

Първата от тях предизвика скандал, тъй като Такова сподели, че била унизена от директорката на Музикалното училище в София Столина Добрева, която й обяснила, че ако желае да участва в конкурс за преподавателско място, трябва да се съобрази с правилата му и да положи изпит по пеене пред комисия. Скандалът започна с желанието на прочутото сопрано да преподава опита си на тийнейджърите в родината си и засега завърши с категоричното й мнение, че повече да няма да участва в конкурси за преподавател у нас.
„Аз не пея. От 12 години. Това е най-тежкият факт, който ми се е налагало да приема през целия си съзнателен живот. По-тежък от смъртта на най-близки хора. По-тежък от загубата на каквото и да било материално или нематериално притежание. Не пея. Не защото не искам, не и защото не мога, а защото не мога да го правя така, както съм го правила на сцената на Миланската скала, „Ковънт Гардън” и „Метрополитън”. Ако не пея така, няма да пея никак. Моята най-голяма сила е моят безкраен морал към това изкуство. Затова и стоя като независима фигура на Истината, изправена срещу една адова система на демагогия и посредственост”, обяви възмущението си Дарина Такова.

И добави още по-емоционално: „Моята кариера по световните оперни сцени не може да бъде зачетена, затова аз трябва да се изправя пред комисия и да изпълня пет произведения под съпровод на пиано, за да се види годна ли съм да преподавам пеене на деца на възраст между 13 и 18 години.” Оперната прима обясни, че ако можеше да пее нямаше да го правя пред комисия в Музикалното училище, а по световните сцени, както го е правила допреди инцидента, който преобърнал живота й. „Всеки мой ученик знае, че в кабинета ни, въпреки травмата, аз пея и показвам технически примери, необходими за осмислянето на разликата между правилното и неправилното пеене – разлика, която учениците на малко педагози в България знаят да правят”, каза тя.

Всъщност, драмата, която описва дивата, се случва през 2007 г. Тогава Дарина е в Белгия и прекарва тежък грип. Отива на преглед, където й поставят диагноза „възли на гласните струни”. Докторът настоява да я оперира незабавно в Антверпен с лазер и се кълне, че това е невероятна апаратура. Оказва се обаче, че певчески глас не бива да се третира по този начин. Лекарят на практика осакатява световноизвестната българка. Лявата й гласна струна е изгорена. Също така става ясно, че диагнозата е объркана и изобщо не е имало нужда от такава операция. Правилното лечение е да почива 2-3 месеца и да пие витамини.


Така, осакатена от некадърник, Дарина Такова преустановява кариерата си в пика на славата си. Тя пак може да пее, но посредствено и решава, че единственият достоен ход е да се оттегли. От тогава води съдебно дело за солидно обезщетение срещу доктора. Междувременно се връща в България, а финансовото й състояние се влошава. За няколко години огромните хонорари, които е получавала, се стопяват. Затова й е била и необходима работата в Музикалното училище.

Прочутото сопрано разкри, че преди години е имала покана да преподава в Националното музикално училище от бившия директор Милка Митева, но отказала, тъй като смятала, че малките нямат физическа, ментална и емоционална зрялост, за да учат оперно пеене. Исках да преподавам на ниво консерватория, специализанти, майсторски класове, да консултирам млади колеги, сподели певицата.

Боил Банов реагира мигновено и емоционално, като настоя за оставката на директорката Столина Добрева. „За всяко музикално училище би било чест да има преподавател като Дарина Такова. Това, което се е случило, е недопустимо!”, изригна министърът на културата във фейсбук. Според него има нещо ненормално да накараш един световноизвестен артист, чиято кариера е свършила преждевременно заради загуба на глас, да пее песни, за да предава своя опит в елитно българско училище.

Реклама

Директорката на Националното музикално училище „Любомир Пипков” обаче отказа да подаде оставка по време на срещата си с министър Банов и заяви, че след като вече е обявен конкурс по дадени правила те не може да се зачеркват и трябва да важат за всички. За да стане преподавател в Националното музикално училище, Столина Добрева също се е явявала на конкурс, който е спечелила. Тя е изтъкнат преподавател по класическа китара и камерна музика.

Преди срещата между Банов и Добрева в първия работен ден на седмицата ученици и преподаватели от Музикалното символично протестираха пред Министерството на културата в подкрепа на своята директорка. Те изтъкнаха пред министъра, че уважават професионалните и творческите постижения на Дарина Такова, но правилата са създадени, за да се спазват.

В крайна сметка по време на срещата си с директорката на Музикалното Боил Банов официално не й поиска оставката. Той изтъкна, че неговата първоначална реакция е била морален акт в посока да не бъдат игнорирани и дискриминирани изтъкнати артисти само защото са претърпели инцидент. Банов посъветва Столина Добрева да намери административен механизъм да покани Такова на работа в Музикалното. Ако правилникът в момента не позволява, според Банов той трябва да бъде осъвременен. Покрай случая с Дарина Такова министърът обеща, че ще провери правилниците на всички училища по изкуствата, които са под шапката на Министерството на културата – и ако има нужда, да бъде добавена процедура за приемането на доказани имена за преподаватели.

Столина Добрева се съгласи, че творци от ранга на Дарина Такова не би трябвало да минават през такава процедура, която се отнася само до заемането на щатно място. „За творец от нейния ранг смятам, че преподаването по друг вариант, например под формата на лекторски или майсторски класове, би било много по-подходящо”, защити се Добрева и каза, че е предложила такъв вариант на Дарина Такова.
Междувременно оперната прима заяви в нов статус във Фейсбук, че се отказва от конкурсите.

„Прочетох за себе си отвратителни неща, че съм ужасна певица и учител, че съм пръдла и откачалка, до това, че трябва да дам път на младите, което показва пълно невежество по отношение на материята. Учител по оперно пеене е чест и отговорност, която може да поеме само професионалист с опит и богата история зад гърба си. Потресена съм от вербалната агресия на хора, на които езикът им пуска отрова за фина материя, която е на светлинни години от компетентността им”, написа сопраното. „Най-много ми хареса коментарът, който сравни ситуацията с това, все едно да накараш Стефка Костадинова да скочи отново 209 см, за да я вземат за учител по физическо в квартално училище…”, добави тя.
„Не съм жертва, имиджът ми не е нарушен. Не съм жертва, никога не съм се чувствала като такава, дори в най-сложните моменти от живота ми.

Нямам лично отношение към Столина Добрева. Министърът на културата ми позвъни лично, за да се извини за случая от свое име и от името на министерството, което означава, че осъзнава импотентността на закона. Дано го промени. Все още разсъждавам, защо тази малка моя история предизвика грандиозен скандал в държавата. Помислете и вие. Аз бях дотук. Обещала съм на себе си и на детето си, че никога повече няма да кандидатствам и претендирам за нищо в България”, заяви Дарина Такова и пожела на всички да бъдат здрави.
Въпреки последната позиция на певицата директорката на Музикалното бе категорична, че ще я потърси отново за среща, за да намерят най-добрия начин за включването й в преподавателския екип.

Казусът „Дарина Такова”, който стана по-известен като казуса „талантът срещу правилата” обаче все още не е приключил генерално. Предстои правилата да се променят, за да може талантливите да предават своя опит на по-младите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.