Фори Светулката едва свързва двата края, натиска се да участва във „Фермата”

0 2 140

Колоритният отец Христофор Събев, който се сдоби с прозвището Фори Светулката заради нощните бдения със свещи, които събираха хиляди хора по улиците на София през 1990 г., иска да влезе в аграрното риалити „Фермата” по Би Ти Ви, пише „Уикенд“. Той определено би бил добро попадение в каста на предаването не само заради духовния си сан, но и заради острия език, с който винаги е коментирал социалните несправедливости и политическото статукво.

Пред „Уикенд” ексцентричният свещеник сподели, че има огромно желание да смени заниманията си по атомна физика с тежък селски труд в предаването, продуцирано от Иван и Андрей. Напук на слуховете, че е преговарял с тях, Фори дори не е бил офертиран.
„Бих участвал, но не са ме канили. Нямам нищо против поне да направя един водосвет на старта на шоуто. Ако ме поканят за участник, също бих приел, нищо че съм вече на 73 години. Имам кръвно 120/80, като на ученик. Заради здравословния начин на живот, който водя, съм в перфектна форма. Вегетарианец съм, не пия и не пуша. Не ме интересува хонорара, славата също изобщо не ме блазни”, призна Светулката.

Макар че не е в първа младост, бившият активист на СДС от ранните години на демокрацията всеки ден калявал физическата си издръжливост в разходки по 5-6 километра. Из Велико Търново, където Фори живее, кръстосвал улиците само пеша.
Въпреки колоритната си биография в политиката и трите висши образования, отец Христофор едва свързва двата края като всеки обикновен пенсионер. Една от най-знаковите фигури от периода на прехода обитава приземен етаж на жилищен блок, където приятели го пуснали да живее без наем. Наскоро обаче те обявили жилището за продан и се наложило да подаде молба до социалните служби за общинско жилище. Повече от година отец Христофор чакал разрешение на проблема си, но уви, редът му в списъците не идвал.
След като емигрира в Страната на неограничените възможности и се завърна обратно у нас в края на 90-те, отец Христофор изпадна в немилост.

Реклама

Гражданската му специалност – инженер по ядрена физика, не може да му осигури препитание. Заради липсата на средства свещеникът бе принуден да продаде наследствения си апартамент. Въпреки че отдавна е отлъчен от Българската православна църква, размирният отец продължава да се разхожда всеки ден по улиците на старата столица в монашески одежди и с владишки жезъл в ръка. Колоритното отче е на „ти” с компютърните технологии и всеки ден сърфира из интернет. Въпреки това попът твърди, че прекалено бързото развитие на информационните и другите технологии не е на хубаво.

„Хората все повече изпадат под влиянието на компютрите. Тези дяволски машини в ръцете на лоши люде могат да направят големи поразии. В миналото хората са живели с по-малко знание и удобства, но са били много по-щастливи”, убеден е Фори Светулката. За да се прехранва, някогашният бунтар служи там, където го повикат. Често го вземат с кола, за да го закарат до някое по-отдалечено място в страната заради сватба, опело, водосвет или кръщене.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.