Наглост: Цигани от Войводиново съдят България в Страсбург

0 371

Цигани от размирното пловдивско село Войводиново, роднини на ромите биячи Асен и Борис Пакетови, които на 6 януари премазаха от бой командоса от българската армия Валентин Димов, са завели съдебен иск срещу България в европейския съд в Страсбург, пише Уикенд.

В съдебното дело срещу България са се включили общо 55 цигани от Войводиново, които претендират за финансови обезщетения. Циганите се жалват, че са им нарушени човешките права, тъй като са били прогонени от домовете си. Ромите твърдят в жалбата си до съда в Страсбург, че срещу тях имало лошо и агресивно отношение от държавни и общински служители по време на евакуацията им, а при опит да се завъртнат в селото, не били допуснати от кмета Димитър Тосев. Ромите твърдят, че били обиждани от полицаи.
Съдебното дело е образувано под името

„Пакетови срещу България”,

тъй като е заведено от Анка Пакетова, леля на двамата арестувани братя побойници Асен и Борис Пакетови, пребили командоса Димов. Към иска са се включили още 54 цигани, а правна помощ на ромите от пловдивското село Войводиново оказва Българския хелзинкски комитет (БХК). През есента на 2016 г. шефът на неправителствената организация Красимир Кънев бе нападнат и бит в центъра на София, а след инцидента правозащитникът на бежанци и роми коментира, че е атакуван от ксенофоб заради дейността на БХК.
Делото, което ромите от Войдиново водят срещу България, вече внесе напрежение в пловдивското село. Местните жители са категорични, че

няма да допуснат отново циганите,

чиито незаконни къщи в гетото бяха съборени от кмета Димитър Тосев в средата на месец януари.
До събарянето на постройките в незаконното гето се стигна, след като стотици се вдигнаха на протест срещу ромската агресия и във Войводиново бе въведено извънредно положение. Страстите се нажежиха, след като военния командос Валентитн Димов бе жестоко пребит от двама роми насред улицата в селото. Военният минавал с колата си, в която се возело и семейството му, когато пътят му пресекли пешеходците Асен и Борис. Военният ги скастрил, че пресичат неправомерно, което вбесило ромите. Братята с обемисти кими досиета измъкнали от колата командоса и го пребили брутално, като го ритали в главата дори когато той изпаднал в безсъзнание.
Бруталното нападение отприщи гнева не само на жителите на Войводиново, но и на хиляди българи от цялата страна, които се вдигнаха на протест и

опитаха да щурмуват ромската махала.

В протеста се влючи и генерал Димитър Шивиков, командвал българските военни мисии в Ирак и Афганистан, който призова всички военни да участват в мирния протест. За да уталожи страстите и да не се стигне до кървава разправа като в Катуница преди години, кметът на село Войводиново Димитър Тосев, подкрепен и от кмета на община „Марица” Димитър Иванов, разпоредиха вксички незаконни постройки, обитавани от ромите във Войводиново, да бъдат съборени. Още тогава стана известно, че нито една ромска къща в пловдивското село не е законно построена.
Днес, 8 месеца по-късно, циганите претендират, че са били прогонени насилствено от кмета и полицията. „Това не е вярно. Ромите сами напуснаха къщите си, защото ги беше страх, че могат да бъдат нападнати. Важно е да се знае, че не допуснахме размирици и предотвратихме

батални сцени на саморазправа.

Земята, върху която през последните 20 години ромите вдигат къщите си във Войводиново, е общинска. Многократно са им отправяни покани да узаконят нелегално построените си домове, но никой не го направи. След като избягаха от селото, се погрижих да събера покъщината им, която се пази в общината”, гневи се на ситуацията кметът на Войдиново Димитър Тосев. Той припомни, че Пловдивския административен съд е разрешил събарянето на незаконните къщи.
Европейският съд по правата на човека във френския град Стасбург ще се произнесе по казуса до месец. От съда вече постановиха, че България трябва да осигури

безплатни общински жилища на 16 роми,


които са с деца и няма къде да живеят. От пловдивската община „Марица” обаче засега отказват да се съобразят със съда в Страсбург и твърдят, че не разполагат с общински жилища, които да дадат на циганите.
„Не разхолагаме със свободни жилища, а в момента въпросните 16 души не живеят тук. Някои от тях са се преселили в пловдивския квартал „Столипиново”, други са в Оризово”, обясняват от община „Марица”.

Реклама

Юристи обаче пророкуват, че България ще бъде осъдена и то за огромна сума от роднините на братята биячи Асен и Борис Пакетови. „Вероятно ще трябва да платим стотици хиляди евро компенсация, а освен това държавата ще бъде задължена да намери безплатни общински жилища на ромите”, пророкува мастит адвокат.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.