Консулите – блага служба за минали заслуги: От Пламен Георгиев до Бисер Киров и още…

0 275

Пламен Георгиев заминава консул във Валенсия, след като подаде оставка като шеф на Комисията, която се бори с корупцията и конфискува незаконното богатство, известна с абревиатурата КПКОНПИ. Той се оттегли, след като гръмна скандалът с неговата тераса, която се оказа с незаконни постройки, пише Уикенд.

След оставката, която подаде в последния юлски ден, Пламен Георгиев стана редови прокурор в спецпрокуратурата. Това беше гласувано от ВСС на извънредна заседание, проведено на 1 август. Броени дни по-късно се оказва, че Министерският съвет го изпраща генерален консул във Валенсия, район населен с много български имигранти.


За консулите обикновено се споменава в медиите, когато има някаква кризисна ситуация. Нашите емигранти обаче имат много повече поводи за контакти с тях – те легализират и вадят документи, организират избори, помагат на изпаднали в беда сънародници и т.н., въобще консулите са важна част от държавния апарат и работата им далеч не се изчерпва само с

биене на печати и представителни функции.


Най-често обаче консулите са политически назначения, с други думи практиката показва, че не се правят много често конкурси за тези позиции. Друг е въпросът дали хората, които заемат тези постове, са най-подходящите за тази работа. Пламен Георгиев нито е първият, нито ще е последният от тази „квота” на назначения без да има състезание и предишен опит в бранша.
В близкият Ниш, например, консул е Едвин Сугарев, който в зората на демокрацията беше лице на много гладни стачки. Иначе той е поет, литературен критик, вегетарианец, общественик, деец на „Екогласност” и депутат. После стана посланик в Монголия и Индия. През 2014 г. участва в предизборните кампании на ГЕРБ, а на следващата година замина за Ниш. Някои са убедени, че консулското му място е награда от новата-стара власт за гладната стачка срещу правителството на Орешарски.
Друг бивш седесар, а после и виден деец на позабравената вече партия на Яне Янев – РЗС, Димитър Абаджиев също много

изненадващо стана генерален консул в Шанхай,

а след това се издигна до посланик в Любляна. Сега вече е първият ни посланик, изпратен в Рияд, Саудитска Арабия.
Най-голям обече броят на бившите шефове на спецслужби, преквалифицирали се в генерални консули.
Драгомир Димитров също стана генерален консул, след като напусна много изненадващо през 2018 г. шефския пост в разузнаването, въпреки че мандатът му официално трябваше да приключи през 2020 г. Той отпраши за Мюнхен, като обясни, че това било мечтата му  – да се върне пак в Германия. Димитров работил в страната няколко години по-рано като офицер за връзка на МВР с тамошните служби. Иначе той е завършил немска филология в университета във Велико Търново и това до голяма степен обяснява влечението му към Германия. И други бойци от тихия фронт

тихомълком се преквалифицираха


в генерални консули. Бившият директор на Националната служба за охрана ген. Ангел Антонов е консул в Санкт Петербург. Преди това обаче се завъртя голям скандал. Оказа се, че негови подчинени изпратили сигнали за злоупотреби със служебните коли, а също и за далавери в ловното стопанство „Кричим”. Той обичал там да ловува, а в двора на НСО в столицата отглеждал ловните си кучета, се носеше мълвата.
В същото време обаче се заговори, че Румен Радев не харесва Антонов, а в президентството имало оплаквания от служители и клиенти на НСО. По повод сигналите магистратите от военната прокуратура започнаха да проверяват договори за обществени поръчки в службата и разпитват свидетели. В крайна сметка НСО получи нов шеф, близък на президента Румен Радев и негов избор, а Антонов отпътува за града на Нева. За проверките в прокуратурата срещу него повече така и не се чу.
Двама шефове на ДАНС също станаха консули – Петко Сертов и Владимир Писанчев. Първият шеф на службата Петко Сертов беше изпратен в Солун през 2009 г., веднага след като подаде оставка. Любопитно е, че той е

живял в този град като дете,

понеже баща му е бил търговски представител там, а майка му е работила в консулството. Само два месеца по-късно, след като Сертов стана консул, обаче гръмна скандалът с доклада, забравен от Сергей Станишев, въпреки че на него имало гриф „строго секретно”. Бойко Борисов върна на секундата Петко Сертов от Гърция. По-късно консулството в Солун се оглави от Владимир Писанчев, който преди това беше началник на ДАНС. Тези дни той често дава интервюта в медиите, защото е налегнат от грижи проблеми заради туристите, блокирани на гръцки острови.  

Реклама


Скандалният кмет на Несебър Николай Трифонов след серия разкрития и обвинения за далавери успя да стане консул в Одеса. Докато беше в чужбина обаче срещу него се водеше дело с обвинения, че е незаконно продал част от улица в морския град. Трифонов се завърна в Несебър след мандата си и дори през 2011 г. се кандидатира отново за кмет, но не успя.  


Преди години се заговори, че и разказвачът на вицове Димитър Туджаров-Шкумбата ще започне работа в българското консулство в Чикаго. Самото предложение звучеше като виц, но си беше истина. Това се случи по времето, когато шеф на българската дипломация беше Николай Младенов. Твърдеше се, че тогавашният министър без портфейл покойният Божидар Димитров подписал писмо в подкрепа на кандидатурата на Шкумбата. От своя страна комикът съвсем сериозно обясняваше, че в Чикаго ще е полезен, понеже познава много от нашенците в града с най-голяма българска общност и умее да ги весели. Той обаче така и не замина за там като консул.
Приживе обаче Тодор Колев беше съветник по въпросите на културата в българското посолство в Канада. В началото на 90-те години там го изпрати правителството на Филип Димитров. По-късно тройната коалиция пък назначи Бисер Киров, който също вече не е между живите, за аташе по културата в посолството в Москва.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.