Ад за новодомци: 20 бона гълта ремонтът на гарсониера в София!

0 875

Старите майстори обичат да казват, че ремонтът на старо жилище излиза колкото половината от стойността му при продажба. В разгара на сезона на поправките по апартаментите и къщите цените обаче скачат почти двойно, установи проверка на „Уикенд”.

В столицата, очаквано, мизата за основен ремонт на имот от едва 45 квадратни метра (каквито са старите гарсониери и новите двустайни) стига до 20 бона, при това без обзавеждането. Цената е толкова висока първо заради сериозната заетост на майсторите през лятото в големите строежи, и второ, заради стойността на материалите, уточниха вещи майстори. За да си спестите поне част от големия харч, те съветват да се избере края на пролетта за старт и предварително ориентиране за материалите и купуването им извън столицата.

Факт е, че големите строителни хипермаркети непрекъснато предлагат промоции, но обикновено става въпрос за по-некачествените замазки, смески, гипсокартони и шпакловки. Под основен ремонт зидари и мазачи разбират не просто смяна на настилките в стаите, шпакловане и боядисване на стените, а смяна на всички инсталации – ВиК и електро. Простата сметка показва, че за жилище от 45 квадрата водната система коства около 500 лева заедно с труда и материалите.

Същевременно жичкаджийската работа е двойно по-скъпа и идва около хилядарка. Хубаво е да поставите ново табло със заложена диференциално-токова защита, ако инсталацията на кооперацията го позволява, както и собственикът на имота да се снабди с чертеж за окабеляването заради последващите монтажи. Опитните майстори допълват, че полагането на гипсокартон по стените е крайно нежелателно заради износването на материала и трудното окачване на мебели след това, включително дори стойките за телевизори, които изискват специални дюбели.

Таваните може да се поставят на т.нар. „двойна скара”, ако са с по-голяма площ или ако се прави изолация с вата. Най-скъпо обаче излиза ремонтът на банята и на кухнята. Безспорно е, че къртенето в мокрото помещение е и трудоемко, и шумно, и мръсно. Съветът тук е с него да се започне, като къртенето до продължи и по другите помещения, в които има залепени плочки, а след това да се помисли и за къртенето за новата електроинсталация и премахването на старите метални или дървени каси от вратите. Обикновено за тази дейност майсторите искат между 500 и 1000 лева, с извозването на отпадъците в специален контейнер и превозът им до определеното за целта сметище. Срокът за изпълнение е от седмица до 10-ина дни.

Реклама

След това идва изборът на плочки за банята, сифони, полагането на новите тръби, както и избор на осветлението, респективно таваните.
За голяма баня с размери около 25 квадратни метра трудът на майсторите започва от около 1500 лева, а материалите излизат още толкова. За самите плочки ще броите не по-малко от 700 лева или 15 лв/кв, при това ако успеете да се снабдита с теракот и фаянс на промоция. Избягвайте пазаруването онлайн, защото не знаете къде са складирани плочките, което може да окаже влияние и на качеството, и н на гланца им. Не залагайте и на екстравагантните размери, защото не всеки майстор може да справи с тях.
Препоръчително е да наблюдавате процесите изкъсо, за да не се стигне до полагане на плочки на „кухо”, без необходимото лепило. При повечето стари жилища се налага къртене и на блажната боя, и на мозайката. Ако първото не е възможно, е важно да се подготви повърхността, като внимателно се изчука, а ако второто ви се струва твърде шумен процес, изисквайте правилен наклон на замазката.

Интериорът на банята излиза не по-евтино от 5 стотака и то, ако пак изберете промоционални „мебели”. Тоалетната чиния е сравнително дребен, но важен детайл. Важно е, ако тя е на конструкция и казанът е вграден, да купите внимателно материалът зад него. Изборът на параван, душ кабина, вана, линейни сифони и други глезотии допълнително оскъпяват начинанието, а и го забавят. След банята и приключването на останалата част от жилището, идва ред на кухнята.

За мнозина изборът на шкафове е изключително труден, особено ако има чупки, кривини и арки и налагат избор на Г- или П-образна кухня. Правата линия гарантира по-евтино изпълнение. Кухня по поръчка започва от 1000 лева на линеен метър, като в тази цена не влиза скъп обков, механизми, гръб, термоплот, осветление и монтаж. Някои меблени магазини предлагат продажба на мостри, огледайте ги, тъй като те рядко имат дефекти.


Най-евтиният вариант за права кухня е купуване на модули от една от най-популярните скандинавски фирми с магазини по цял свят. Там система с корпус от ПДЧ плоскости и МДФ вратички с размер 2,20 метра за горните и долните шкафове, заедно с всички допълнение по-горе излиза под 1000 лева, но не очаквайте чудеса от нея и доста по-бързо износване.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.