Татяна Дончева: Ще е край за ГЕРБ, ако загуби София!

0 130

Ако допуснем пак тази фанатична неприязън на десни към леви да препятства това начинание, трябва да сме много глупави хора, каза тя

Има шанс в София за пробив срещу това мутренско статукво и ако се обединим, ще дойде краят на ГЕРБ. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ лидерът на „Движение 21“ Татяна Дончева.

„Мая Манолова има шансове за пробив. Пробив в София обаче означава край на ГЕРБ, защото хората в провинцията ще осъзнаят, че това е решим проблем. Бих заложила на Мая. Това е възможността. Бих я подкрепила. Десните също трябва да дадат сериозно рамо“, добави бившата депутатка.

„Генералната задача трябва да е превземане на София. Това ще даде възможност и за измитане на мутрите и от парламента“, коментира тя.

„Няма как да докажете, че слугите на бившата комунистическа номенклатура са десни и дори когато са се записали в Европейската дясна партия и са изключително скъпи на Барозу. Нито стават консерватори, нито имат идеи, освен за пари“, заяви Дончева.

„Това, което се е натрупало от управлението на ГЕРБ в София от 2005 г. насам, са тези „свински черва“, зависимости от поръчки, преференцирани фирми, дележи на пари, трябва да бъде прекъснато. Нови хора трябва да влязат!“, добави тя.

Ако допуснем пак тази фанатична неприязън на десни към леви да препятства това начинание, трябва да сме много глупави хора, подчерта лидерът на „Движение 21“.

Според нея има основание да се иска оставката на министъра на културата Боил Банов заради желанието му да натрапи оперната певица Дарина Такова като учителка в Националното музикално училище „Любомир Пипков“ без конкурс. Има правила, които важат за всички, подчерта ексдепутатката. 

Реклама

„Очевидно е, че ще се увреди пътната настилка. Министерството на културата може много да бъде критикувано, но в последните дни Банов даде сериозен повод за собствената си оставка, защото една оперна примадона може да се счита за единствена и незаменима, но министърът трябва да знае какво иска. Фейсбук не е място за административни заповеди“, коментира политикът – цигулар.

„Абсолютно недопустимо е да се иска оставката на един училищен директор, защото е спазил наредбата. Примадоната може да иска всичко и да проявява капризи. Министърът не може да игнорира обстоятелството, че има правила за назначаване на преподаватели в музикалните училища, установени през 60-те години на миналия век“, подчерта тя.

„Защо маестро Светлин Русев – световно известен цигулар, който е концертмайстор на френското радио и професор в Парижката консерватория, като отива Женева, се явява на конкурс. Тук някаква си певица казва, че не искала да се явява на конкурс, защото било под достойнството й. Като е така, да си стои в къщи!“, заяви Дончева.

„Ако някои хора не желаят да се съобразяват с правилата, си е техен проблем, за един министър е недопустимо. Как ще маха директора на най-голямото музикално училище, защото спазва наредбата?“, попита тя.

Според нея излъчването на Гешев за главен прокурор е много неприятно, защото изборът извън правилата, вещаел големи неприятности за много хора. 

„Иван Гешев е възпитаник на полицейската школа в България. Поставянето на полицаи на висши магистратски постове досега е давало само крайно негативни резултати. В случая Гешев има кариера и образование, което го формира като човек с полицейски манталитет, което означава „нагоре лази, надолу гази“. Такива хора нямат нищо общо с магистратския манталитет. Никога не могат да го придобият“, коментира Дончева.

„Разликата с предишните назначавания на главен прокурор е в пиарската кампания. Тя няма нищо общо с това да се подбере подходящият човек. Цялата прокурорска гилдия бе заставена да подписва. Мислите ли, че някой при заповед на Цацаров, ще откаже, без да си даде трудовата книжа? С това бяха ангажирани свързаните с библиотекарския кръг лица. Няма как Митьо Гестапото да се яви, без да се попиташ защо“, добави тя.

„Досега плащаме на Цветанов акциите. Тепърва започват незаконните арести, които ще са дело на Гешев и на Специализираната прокуратура, които ще трябва да плащаме. Това ще е през целия му мандат“, каза още Татяна Дончева. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.