Без ДДС за българските зеленчукопроизводители

0 115

Без ДДС за плодове и зеленчуци родно производство. Има ли почва идеята на земеделското министерство? Отговорът от заместник-министър Чавдар Малинов.

„Не става въпрос за нулева ставка на ДДС. Става дума за обратно начисляване. Разликата е, че в крайна сметка дължимият данък се запазва на 20%, но в случая не се затормозяват земеделските производители да го плащат. Ще ги плати търговецът“. Това обясни той в предаването „Здравей, България” по NOVA.

Според него тази промяна ще подобри събираемостта на данъците. А подобно нещо вече било въведено за житените и техническите култури. А от Националната агенция за приходите дали положителна оценка на това.

Реклама

Това ще облекчи зеленчукопроизводството и ще направи българските производители по-конкурентноспособни. Това е мнението на Ивайло Иванов, зеленчукопроизводител от Долна Оряховица.

Между 6500-6600 евро е цената на килограм розово масло

Той отглежда домати, краставици и зелена салата. „Цял живот се занимавам с това нещо. Така тръгнах от Австрия да работя. Понеже съм носталгичен човек се прибрах тук и започнах да развивам този бизнес. Зеленчукопроизводството е възможно най-доброто нещо за момента. Първо, аз плащам доста ДДС. Второ, не съм конкурентен. Ставка ДДС няма в целия ЕС. Ако падне ДДС-то българският земеделски производител ще стане малко по-конкурентноспособен“, коментира Иванов.

Зеленчукопроизводителят уточни, че плаща 2-3 хил. лева ДДС месечно. Продава продукция в супермаркет и има 4-5 сезонни работници. Ако отпадне задължението му за заплащане на ставката той ще може да инвестира в семена, заплати на служители и други.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.