Разруха в непостроен стадион за над 5 млн. лева

0 320

Градският стадион в Костенец се разпада, информира bTV. Въпреки че съоръжението е ремонтирано с европейски пари преди няколко години, сега то е в окаяно състояние.

През есента на 2014 година първата копка на ремонта за над 5 милиона лева е направена. 5 години по-късно стадион „Бенковски“ изглежда все по-зле.

Прилежащите помещения към стадиона по-скоро приличат на кибритени кутийки, отколкото на масивни сгради. Всички са направени от гипс-картон. Помощният терен вече е с разлепена настилка, а изолацията и самата козирка се свличат.

Старата лекоатлетическа писта е премахната за сметка на … висока стена и масивен портал. Доста често хората от града се шегуват, че това е затворът на Костенец. Теренът се ползва от местния отбор Бенковски. Има и два 2 клуба по лека атлетика.

Пистата е покрита с насипния вариант на тартана. Големи парчета от конструкцията висят точно над трибуните. Дъждът и комбинацията с евтиния материал ще допринесат до срутване на самата козирка, смятат местните хора.

Само на 10 километра от Костенец за същите пари е изграден цял спортен комплекс. Гордостта на Долна баня, освен с футболен терен, разполага с няколко корта, басейн, фитнес на открито и лекоатлетическа писта, но цяла.

Реклама

Стадионът в Костенец е с 10-годишна гаранция, а фирмите изпълнители ЕТ „Металик-Иван Михайлов“ и „Хитбилдинг“ ЕООД, трябва да го поддържат.

„Трудно ни е да влезем в комуникация с тях и най-спешните проблеми ги отстранява общината сама. В момента подготвяме едни искове към фирмата изпълнител. Подготвили сме сметки в размер на 109 000 лева ”, обясни Анета Кирова – началник отдел „Проекти на Европейския съюз“ в община Костенец.

От проектантската фирма, дала идейния проект отказват коментар. Представител на фирма ЕТ „Металик-Иван Михайлов“ не е открит.

„Хитбилдинг“ е със седалище в София. На официално посочения адрес обаче фирма с такова име няма. Регистърът за обществени поръчки показва, че досега тя има общо 52 договора на стойност малко над 48 милиона лева отпуснати от Европа.

„Тук не може да се тренира, защото е опасно. Самата писта я няма, върху цимента е сложена посявка. Това не е писта, а ограждение на стадиона. Имаше сгурова писта, преди години тук създадохме световна шампионка”, отбелязва легендарният треньор по лека атлетика Георги Димитров.

По думите му сега децата тренират в училището или около училището. Сега това е едно футболно игрище, не е стадион, посочва още треньорът.

Според Димитър Димитров от дирекция „Противодействие на измамите“ в Министерството на земеделието, храните и горите, стадионът е проверен от технически инспекторат, установени са нередности и общината е санкционирана.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.