Спите ли? Дългия ли ще е поредният спасител и каква е ползата от „Няма такава държава“

0 103

Добър вечер уважаеми зрители.
Спите ли или чакате да дойдат поредните спасители?
Колко пъти се повтаря старата история?
Изхвърляме единия, прегръщаме втория.

Това е част от песента на Слави Трифонов „Нема такава държава“. В последния ден на юли той обяви едноименния си проект, с който ще атакува политическата сцена. Изненаданите едва ли са били много, тъй като той и екипът му от години правят стъпки в тази насока.

„Аз и моите колеги бяхме инициатори на референдум, на който гласуваха 3 милиона и половина българи, а политическата класа се подигра с нас. Тя се направи, че този референдум не е съществувал“, каза Трифонов в последното си шоу.

На базата на една заявка за навлизане на политическия фронт е рисковано да се правят прогнози. Още повече, че зад формацията засега стои само харизмата и популярността на Трифонов. Няма яснота има ли изградени структури, кои ще бъдат останалите лица. Да, той направи кастинг за политици, но все пак в рамките на шоуто. Остава загадка в кого от интервюираните е видял потенциал.
Още по темата
Политиката след шоуто: Слави се радва на доверие, защото беше отстрани
Шоуто на Слави Трифонов свърши, за да продължи – влиза в политиката
Самото наименование „Няма такава държава“ носи негативизъм, който се засилва още повече, ако се направи асоциацията с едноименната песен. Което извън популизма едва ли е добра стратегия. Но името едва ли е най-важното.

Слави ще влезе официално в политиката с кредит на доверие, какъвто повечето системни играчи в момента нямат. На едни парламентарни избори сигурно от раз ще вкара десетина депутати. Но както отбеляза социологът Първан Симеонов, в момента Слави не е обременен от вихрещите се скандали. Според законите на политиката, ако скочиш в дълбокото, то процентите доверие ще се топят.

Какви ще са ползите от появата на „Няма такава държава“?

На първо място се очаква да бъде повишена избирателната активност. Появата на несистемна партия ще привлече до урните хора, които до този момент не са виждали алтернатива.

Със сигурност Трифонов ще разбърка политическото тесте карти, защото може спокойно да дръпне гласове от двата мастодонта – ГЕРБ и БСП.

Новият политически проект със сигурност ще притесни други формации, които през последните години играят ролята на коалиционни партньори и често действията им се разминават с предизборните обещания.

ВМРО и НФСБ също едва ли ще са спокойни, тъй като и Слави се заиграва с патриотизма.

Поредният месия или поредната „патерица“

На този въпрос може да се отговори едва, когато „Няма такава държава“ бъде представена в парламента. Засега информацията за проекта е оскъдна. Слави може спокойно да размахва пръст по текущите скандали с апартаменти, изтекли данни, къщи, тераси и да зацапа още повече системните партии.

Но и той не е безгрешен и с „чиста“ биография

Срещу него ще работи част от неговото минало. Заради близките му контакти с братята Васил и Георги Илиеви, заради контакти му с други бизнесмени със съмнителна репутация. Заради заиграването с определени политици през годините. Заради неуспешните му опити за политическа подкрепа към Меглена Кунева. Просто политиката има различни правила от шоуто и успехът на едното поприще не гарантира успех и на другото.

Само участие в избори ще покаже доколко трупаната популярност в ефир може да се трансформира в политическо влияние. Имаме примерите на Яне Янев, Жорж Ганчев, Николай Бареков – краткотрайни метеорити на политическата сцена. И дискредитирани днес.

Големият въпрос е каква ще бъде ролята на Слави и „Няма такава държава“ на предстоящите местни избори. Може би още тогава ще се види какво седи под опаковката, пише dnes.bg.

Слави е оцелявал през годините в доста критични ситуации, станал е пример за екипен играч. Но в телевизията. В политиката обаче смешките от Facebook на Иво Сиромахов нямат същия ефект. Нито късането на нечия политическа снимка ще се приеме с особен възторг, както примерно във вечерно токшоу.

За нас остава да си припомним рефрена от „Нема такава държава“ по-горе. И да се надяваме, че Слави няма да играе ролята на поредния Спасител, който ще бъде прегръщан и впоследствие изритан…

Реклама

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.